Gemeente Zevenaar


Bestuursrapportage 2005

Ontwikkelingen op koers en financiële situatie redelijk positief- Elk najaar brengen burgemeester en wethouders van Zevenaar een tussentijdse rapportage uit over de lopende ontwikkelingen, de voortgang van de te realiseren doelen en de uitvoering van de geplande investeringen.

We noemen enkele zaken:

Dynamische ontwikkeling woningbouw

Zevenaar heeft als missie: dynamisch hart te midden van landelijk groen. Met de uitwerking van het Ruimtelijk Beleidsplan in projecten als Zevenaar-Oost en Reisenakker/Mercurion, ontstaat de dynamiek in de woningbouw en ontwikkeling van bedrijventerreinen. Vooral binnen het woningbouwprogramma komt deze dynamiek ook terug in onze kleine kernen en vinden nu de voorbereidende werkzaamheden plaats voor o.a. Angerlo (ca. 90 woningen), Babberich (ca. 130 woningen), Giesbeek (ca. 70 woningen), Lathum (ca. 15 woningen) en Oud-Zevenaar (ca. 10 woningen).

Nieuwbouw Jongerencentrum JAZ.
De voorbereidingen voor de nieuwbouw aan de Engeveldweg zijn in gang gezet en eind 2005 wordt gestart met de bouw.

Verbouwing Bommersheuf.
Vanaf september 2005 ondergaat de accommodatie van Bommersheuf een aanzienlijke verbouwing van de foyer en de aanbouw voor de Liemerse muziekschool. De bouw zal met ingang van het seizoen 2006/2007 gereed zijn.

Nicolaasschool
In 2004 is de bouw van de Nicolaasschool in Angerlo gestart. De school is volgens planning aan het begin van het nieuwe schooljaar 2005-2006 in gebruik genomen. Op de oude locatie van de school wordt woningbouw gerealiseerd.

Vernieuwde brandweergarage

Met de vernieuwde, vergrote en verbeterde brandweergarage beschikt de brandweer Zevenaar over een professionele werkomgeving die voldoet aan de eisen van deze tijd. De kleed- en wasruimte is verbeterd, er zijn twee extra uitrukboxen voor brandweervoertuigen gebouwd en er is een kantoorverdieping bijgeplaatst met extra kantoren, twee spreekkamers en twee ingerichte leslokalen.

Parkeerring

De aanleg van de parkeerring, als één van de laatste projecten binnen het centrumplan, is volgens planning nagenoeg afgerond. In dit najaar wordt het groen langs de ring nog aangeplant en in 2006 wordt, in overleg met de bewoners, de geluidsisolatie van de woningen gerealiseerd.

Werkgelegenheid

Werkgelegenheid stimuleren staat hoog op de agenda. Met werkgevers en andere partners worden netwerken uitgebouwd. Er komt een Bedrijvenloket met een centrale functie voor de public relations van de Arbeidsbeurs en de dienstverlening aan de werkgevers.

Reïntegratieprojecten

Verschillende reïntegratieprojecten zijn opgestart om de uitstroom uit de Wet werk en bijstand te bevorderen. Lopende projecten zijn scholing, werkbemiddeling, leerwerkstages, dagbesteding, taalprojecten voor allochtone vrouwen, werkprojecten bij Presikhaaf Bedrijven en "jobcoaching" bij werkverplichting met behoud van uitkering.

Extra investering in schuldhulpverlening.
Door de economische ontwikkelingen worden meer mensen geconfronteerd met schulden. Langere wachttijden voor schuldhulpverlening zijn het gevolg. Door extra investering in een efficiëntere werkwijze en inzet van personeel wordt die wachttijd verminderd.

Voorbereiding Wet maatschappelijke ondersteuning Zevenaar ligt op schema met de voorbereiding voor de WMO, die waarschijnlijk per 1 juli 2006 inwerking treedt. De WMO heeft als belangrijkste doel om iedereen, jong, oud, gehandicapt of niet-gehandicapt, met en zonder problemen, te laten deelnemen aan de samenleving. Het gaat bijvoorbeeld om sociale activering, ondersteunen van mantelzorg, één lokaal (zorg)loket, bevorderen van de sociale samenhang en leefbaarheid in dorpen, wijken en buurten. Elke gemeente kan eigen beleid maken dat afgestemd is op de wensen en samenstelling van de bevolking. De gemeente neemt hierover eind 2005 een beslissing. Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport zal na behandeling van het wetsvoorstel in de Kamer in 2005 een voorlichtingscampagne beginnen. De gemeente zal aanvullend hierop ook informatie verstrekken aan de inwoners. Dit zal gebeuren via de website www.zevenaar.nl, maar ook door publicaties in Zevenaar Post.

FINANCIËN
In de bestuursrapportage worden de belangrijkste financiële verschillen in inkomsten en uitgaven gemeld. De rapportage is bovendien gericht op het zo goed mogelijk voorspellen van het resultaat van de jaarrekening over 2005; met andere woorden: gaat de gemeente het jaar afsluiten met een tekort of een overschot en hoe hoog is dat dan? In de rapportage is berekend dat we dit jaar verwachten uit te komen op een tekort van 650.000.

De belangrijkste oorzaken van het tekort zijn:

Wet Werk en Bijstand 493.000 Nadeel

Deze wet is bedoeld om iedereen die kan werken zo snel mogelijk weer een baan te laten vinden. De gemeente ontvangt geld van de rijksoverheid om deze wet uit te voeren. Omdat dit jaar minder van het rijk wordt ontvangen en het aantal uitkeringsgerechtigden toeneemt wordt op de uitkeringsadministratie een tekort verwacht. De toename van het aantal klanten heeft te maken met het economisch herstel dat langer op zich laat wachten en een toename van de instroom vanuit de Werkloosheidswet.

Personeelskosten 440.500 Nadeel

Oorzaken zijn een hogere vergoeding aan raadsleden, hogere pensioenen aan gewezen bestuurders, hogere kosten van voormalig eigen personeel en wachtgelden.

Algemene uitkering 197.000 Voordeel
De gemeente ontvangt jaarlijks een bedrag van het Rijk om daarmee allerlei uitgaven te kunnen betalen. Deze algemene uitkering uit het gemeentefonds is één van de belangrijkste inkomsten van de gemeente. De stijging van de algemene uitkering heeft te maken met de toegenomen uitgaven van het Rijk; als het Rijk meer uitgeeft, ontvangt de gemeente ook meer geld.

De overige financiële nadelen en voordelen zijn terug te vinden in de Bestuursrapportage.

De tekorten hebben grotendeels een éénmalig karakter, dat wil zeggen dat deze niet doorwerken naar de komende jaren. Het voorspelde tekort van 650.000 wordt opgelost door de gemeentelijke reserves aan te spreken. De financiën voor de komende jaren zijn door de besparingsronde eerder dit jaar reeds op orde gebracht.

Al met al zijn Burgemeester en wethouders redelijk positief gestemd over de huidige financiële situatie; Zevenaar vaart op koers!