Gemeente Arnhem

Arnhemse wethouder naar Suriname
In het kader van het Arnhemse Samenlevingsbeleid worden er in de stad al twee jaar diverse activiteiten georganiseerd en initiatieven ontplooid op het vlak van integratie en beter samen leven. Van 3 tot 10 november bezoekt wethouder Sjoerd Veenstra, verantwoordelijk voor coördinatie van het samenlevingsbeleid, het belangrijke herkomstland Suriname. Arnhem investeert in de relaties met de voornaamste herkomstlanden van grote groepen allochtone Arnhemmers, zoals Suriname, maar ook Turkije, Marokko en de Nederlandse Antillen. Ten behoeve van de relatie met Suriname subsidieert de gemeente de Stichting Samen leven doe je zo voor hun uitwisselingsproject tussen de Arnhemse Scholengroep Gelders Mozaïek en de Marie Lefevreschool in Paramaribo.

Mede op uitnodiging van deze stichting zal wethouder Veenstra een groep leerlingen en docenten van het Gelders Mozaïek uit Arnhem begeleiden in Suriname en kennismaken met het project. Een tweede belangrijk doel van het werkbezoek is het zoeken van concrete en kansrijke samenwerkingspunten in Suriname met ook een meerwaarde voor de Arnhemse samenleving. Zo zal er gesproken worden met diverse overheidsfunctionarissen en vertegenwoordigers van instellingen en bedrijven. Arnhem is sinds 2004 lid van het Platform Suriname van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). Samen met andere gemeenten en met financiële ondersteuning van het ministerie van Buitenlandse Zaken kunnen de komende tijd Arnhemse initiatieven invulling krijgen.

Tweesporenbeleid
Arnhem is een stad met veel verschillende culturen en nationaliteiten. Bijna 30% komt zelf (of de familie) oorspronkelijk niet uit Nederland. Arnhem heeft besloten om meer te doen met belangrijkste herkomstlanden van nieuwe Arnhemmers en om initiatieven die integratie bevorderen financieel te ondersteunen vanuit het Arnhems Fonds Samenlevingsbeleid. De gemeenteraad van Arnhem heeft twee jaar geleden de nota Visie op samenlevingsbeleid Arnhem vastgesteld. Sindsdien zijn er vanuit de Arnhemse gemeenschap al veel projecten uitgevoerd die integratie en maatschappelijke participatie van alle groepen Arnhemmers stimuleren. Alle inwoners van Arnhem moeten in voldoende mate (kunnen) participeren in onze samenleving, bijvoorbeeld in wijk- of buurtraden, onderwijs, vrijwilligerswerk en op het gebied van cultuur.

Relatie met herkomstland Suriname
De Arnhemse gemeenschap met wortels in Suriname is met ruim 3.000 personen in omvang de een na grootste groep. Projecten die gericht zijn op verbetering van de relatie met dit herkomstland, worden ook ondergebracht in het Arnhems Fonds Samenlevingsbeleid. Vandaar dat de stichting Samen leven doe je zo in 2004 al een bijdrage heeft ontvangen uit dit fonds, voor haar uitwisselingsproject tussen middelbare scholen uit Suriname en Nederland. De Arnhemse VMBO-school Gelders Mozaïek, de Surinaamse Marie Lefevreschool en twee middelbare scholen uit Lelystad doen hier aan mee. Het Gelders Mozaïek zal van 5 tot 12 november een werkweek met circa 20 leerlingen en docenten in Suriname doorbrengen.

Samenwerkingsprogramma Platform Suriname VNG
Arnhem is samen met 7 andere gemeenten (o.a. Den Haag, Lelystad en Hoorn) en de Unie van Waterschappen lid van het Platform Suriname van VNG. In samenwerking met het Nederlandse Ministerie van Buitenlandse Zaken en verschillende partners in Suriname wordt uitvoering gegeven aan het zogenaamde LOGO South Landenprogramma Suriname 2005-2008. Projecten en activiteiten hebben betrekking op onder meer bestuurlijke organisatie, volkshuisvesting, waterbeheer en afvalverwerking. Naast dit programma zijn er aanvullende mogelijkheden op het vlak van bijvoorbeeld cultuur en economie. Arnhem zal het werkbezoek gebruiken om op bestuurlijk niveau kennis te maken met betrokken Surinaamse organisaties. Door overleg zal hopelijk duidelijker worden in hoeverre de gemeente Arnhem kan bijdragen aan bestaande of geplande activiteiten in Suriname. Verder is het nadrukkelijk ook de bedoeling mogelijke waardevolle projecten voor Arnhem en de Arnhemse samenleving te onderzoeken. Daarmee kan het tweerichtingsverkeer goed worden ingevuld.
3 november 2005