Gemeente Arnhem

Ministerie geeft geld voor sporten en bewegen in Malburgen De gemeente Arnhem krijgt 200.000 euro van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) voor het BOS-project in Malburgen Oost-noord. Deze bijdrage is toegekend voor de periode 2006 tot en met 2009 en komt uit de landelijke Stimuleringsregeling Buurt, Onderwijs en Sport, kortweg BOS genoemd.

In Malburgen ligt de sportdeelname vanaf 18 jaar op een (te) laag niveau, maar liefst 47% van de inwoners in Malburgen Oost-noord sport niet. Met het project genaamd Hebt u t al gehoord? BOS-sen in Malburgen Oost-noord! wil de gemeente Arnhem bevorderen dat de Malburgse jeugd tussen de 4 en 19 jaar beter en meer gaat bewegen tijdens en na schooltijd.

Aandachtspunten
Het BOS-project richt zich op drie aandachtspunten:
* Als kinderen op jeugdige leeftijd vroeg en veelvuldig in contact komen met sporten, spelen en bewegen, is de kans groot dat zij dit op latere leeftijd blijven doen. Daarmee wordt bewegingsarmoede tegengegaan (activiteiten als het Project Move Malburgen, goed BOSgericht sportaanbod en bewegingsonderwijs en Bewegen Op Recept).


* Er wordt aandacht besteed aan respect en sportiviteit tijdens sporten en bewegen. Normen en waarden worden onderhouden en eventueel bijgebracht (activiteiten als het Project Bewegen Buitenspelen en het Fair Play Project).


* De betrokkenheid van ouders en het kind onderling en bij activiteiten op school en na schooltijd (verbeteren van de sociale cohesie) wordt vergroot (activiteiten als ouder- en kindsportdagen met gezondheidsvoorlichting en het opzetten van een jeugdactiviteitencommissie binnen de vereniging).

Kinderen maken zo tijdens het project onder andere veelvuldig en op een positieve manier kennis met sport en bewegen.

Professionele begeleiding
Vanuit het project worden drie professionals aangesteld (een vanuit de buurt, een vanuit het onderwijs en een vanuit de sport) die samen het BOS-team vormen. Dit team zal de samenwerking stimuleren tussen de verschillende instanties (scholen, sportverenigingen en maatschappelijke instellingen) die in deze wijk werkzaam zijn en deelnemen aan het project. Met als doel een actieve en gezonde jeugd via de drie belangrijkste invalshoeken Buurt, Onderwijs en Sport! 3 novmeber 2005