Verbond van Verzekeraars

Doorbraak in pensioentransparantie

Het Verbond, de Vereniging van Bedrijfstakpensioenfondsen (VB) en de Stichting voor Ondernemingspensioenfondsen (Opf) hebben vorige week het eerste uniforme pensioenoverzicht aangeboden aan minister De Geus. Vanaf 2007 gaan alle pensioenuitvoerders het geharmoniseerde overzicht verstrekken. De Geus omschreef het overzicht als handvat in de pensioenbewustwording.

Pensioenuitvoerders hanteren nu nog pensioenoverzichten die onderling van elkaar verschillen; zowel in opbouw als in terminologie. Mensen die vaak van baan zijn gewisseld, kunnen de overzichten daardoor moeilijk vergelijken. Om een slag te slaan in de begrijpelijkheid en vergelijkbaarheid van de overzichten, hebben de drie koepelorganisaties de afgelopen jaren hard gewerkt aan het creëren van een zogenaamd uniform pensioenoverzicht. Op die manier kunnen mensen straks de bedragen uit de verschillende pensioenoverzichten gemakkelijk bij elkaar optellen, zodat ze een beter inzicht in hun huidige en toekomstige pensioensituatie hebben. De minister toonde zich dankbaar voor het initiatief van het Verbond, de VB en Opf en zei dat het een mooie manier van de markt is om de handen ineen te slaan. Tijdens de overhandiging ondertekenden de drie koepelorganisaties een convenant, waarin is afgesproken dat ze zich inspannen om hun leden het pensioenoverzicht vanaf 2007 te laten hanteren. Tot die tijd krijgen alle pensioenuitvoerders de gelegenheid om hun overzichten conform het gestandaardiseerde overzicht aan te passen.

Digitaal
Het overzicht is uitgebreid getest door TNS NIPO. Daaruit is gebleken dat bijna zestig procent van de ruim zeshonderd ondervraagden het uniforme overzicht beter vindt dan de informatie die ze nu krijgen van hun pensioenfonds of verzekeraar.
Tijdens de bijeenkomst werd ook enige kritiek geuit op het overzicht. Zo vindt de Consumentenbond het jammer dat het overzicht niet digitaal kan worden opgevraagd. Als dat op termijn kan, willen we die mogelijkheid best onderzoeken, reageert beleidsmedewerker Julie Wellink van het Verbond, maar volgens de Pensioenwet moet het overzicht nu nog schriftelijk worden verstrekt. Als digitale verstrekking volgens de wet mag, zien ook wij daar zeker de voordelen van in.

Verzekerd!, november 2005