Gemeente Voerendaal


Voerendaal Actueel - Nieuws

3/11/2005 - 'Vanaf nu is het aan'.

Unieke fietsverlichtingsactie in parkstad limburg

Samen met een aantal partners voert Parkstad Limburg dit najaar een grote fietsverlichtingsactie onder middelbare scholieren. Doelstelling is dat de scholieren in het donker met de verlichting aan fietsen. In het kader van de actie krijgen álle 14.000 Parkstadscholieren uit het voortgezet onderwijs gratis een verlichtingsset voor hun fiets. Dat geeft deze actie haar unieke karakter. De verlichtingsactie wordt gevoerd onder het motto `Vanaf nu is het aan'.

Leerlingen op de fiets, vaak in groepjes en met een grote boekentas achterop, op weg van huis naar school. Het is een bekend beeld in de drukke ochtendspits. En nu in het najaar is het vaak nog donker 's ochtends. Lang niet alle fietsers zijn dan even goed zichtbaar. Daarbij komt dat de meeste leerlingen nog geen ervaren verkeersdeelnemers zijn. Al met al vormen ze een zwakkere groep in het verkeer die snel met ongevallen te maken krijgt.

De actie fietsverlichting richt hier de schijnwerpers op. Alle leerlingen van het voortgezet onderwijs in Parkstad Limburg krijgen een verlichtingsset, bestaande uit een vóór- en een achterlicht. Niet alleen de leerlingen worden op het aspect veiligheid in het verkeer gewezen, maar ook hun ouders zijn onderdeel van de campagne. Bij het uitreiken van de lampenset zijn de ouders betrokken. Het hebben van een deugdelijke fietsverlichting is in de eerste plaats hun verantwoordelijkheid. De ouders bevestigen de ontvangst van de verlichting dan ook op een antwoordstrookje, dat wordt ingeleverd bij de mentor van de school.

Controleren De leerlingen moeten zelf natuurlijk ook iets doen. Ze moeten de verlichting op hun fiets zetten en aan doen als ze in het donker fietsen. De campagne heeft daarin geen vrijblijvend karakter. De politie gaat namelijk een paar dagen nadat de verlichting is uitgereikt streng controleren bij de school. Scholieren die bij de controle hun fietsverlichting niet in orde hebben, krijgen een bekeuring EUR 25,--. Een kopie van de bekeuring gaat samen met een strenge brief naar de ouders, zodat ook zij weten wat er is gebeurd. En dat helpt! Vorige jaar steeg het percentage scholieren van het Emmacollege met een fietsverlichting van 50 naar 90 procent. Dat was een uniek resultaat in Nederland. Ook dit jaar vindt voor de start van de actie een nulmeting plaats en ook een meting na afloop. Hopelijk wordt het resultaat van vorig jaar geëvenaard.

Samenwerkingsverband
Dit project is een samenwerkingsverband tussen de Verenigde Veiligheids Organisaties (3VO), het Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid Limburg (ROVL) de Fietsersbond , de regiopolitie Limburg-Zuid en de Parkstad Limburg gemeenten (Heerlen, Kerkrade, Brunssum en Landgraaf)