Weda bv

PERSBERICHT

Nieuwe lijn vetweegschalen van Tanita geeft veilige marges voor kinderen vanaf zeven jaar.

Naarden, 3 november 2005
Weda, exclusief importeur Benelux van Tanita, brengt in Nederland de 'Familie' op de markt. Dit is een vetweegschaal die de door Tanita ontwikkelde BIA-methode (Bioelectrical Impedance Analysis) ook geschikt maakt voor kinderen vanaf zeven jaar. Het gaat om de modellen BC-542 en BC-543, leverbaar voor resp. 154 en 159 euro inclusief BTW.

Waarom vetmeting voor kinderen?
Obesitas (vetzucht) neemt wereldwijd epidemische vormen aan. Het is een welvaartsziekte die voornamelijk het gevolg is van verkeerde eetgewoonten en te weinig beweging. De epidemie, die ook wel 'Globesitas' wordt genoemd, is van oorsprong een Westers fenomeen, maar verspreidt zich inmiddels ook snel onder de middenklasse in Azië, Afrika en Latijns-Amerika. Op dit moment is al circa 16% van de wereldbevolking te zwaar. Mensen met overgewicht lopen ernstige gezondheidsrisico's. Ze hebben een sterk verhoogde kans op type 2 diabetes (ouderdomssuikerziekte), hart- en vaatziekten en sommige vormen van kanker. Het verschijnsel beperkt zich niet tot volwassenen. Wereldwijd worden ook steeds meer kinderen (veel) te zwaar. Volgens de wereldgezondheidsorganisatie WHO heeft op dit moment 1 op de 10 kinderen overgewicht. En volgens het Nederlands Voedingscentrum is bijna een kwart van de kinderen in Nederland (veel) te zwaar. Er worden inmiddels al vroege stadia van ouderdomssuikerziekte geconstateerd bij kinderen van acht jaar. Voor wie vindt dat voorkomen beter is dan genezen geldt: meten is weten. En liefst op zo vroeg mogelijke leeftijd.

Huidplooimeting, BMI of BIA?
Voor de vaststelling van een verantwoord vetpercentage bestaan verschillende methoden. Bij de huidplooimeting wordt op een aantal plaatsen van het lichaam met een soort tang de dikte van een huidplooi (inclusief het eronder liggende vet) gemeten. Het gemiddelde wordt vervolgens via een tabel omgezet naar het lichaamsvetpercentage. De methode is goedkoop maar tamelijk inaccuraat. De BMI (Body Mass Index) wordt berekend door het lichaamsgewicht in kilo's te delen door het kwadraat van de lichaamslengte. De BMI meet niet het vetpercentage, maar is er wel een indicatie voor. Bij de BIA-methode (Bioelectrical Impedance Analysis) vindt vetmeting plaats door een niet voelbaar en ongevaarlijk zwakstroomsignaal door het lichaam te sturen. Het meetsysteem is gebaseerd op het principe dat lichaamsvet een hogere weerstand aan zo'n signaal biedt dan lichaamsvocht in vlees- en
spiermassa.

BIA-methode bij uitstek geschikt voor kinderen
De BIA-methode wordt tegenwoordig gezien al de meest accurate methode voor het meten van het lichaamsvetpercentage. //De methode is met name bij kinderen beter dan een BMI-meting, omdat de BMI-meting voor kinderen die nog in de groei zijn te onbetrouwbaar is.// Kinderen tot 18 jaar zijn nog in de groei, wat betekent dat er andere BMI-waarden gelden, die ook nog eens moeilijk veralgemeniseerd kunnen worden.//

De Familie Innerscan werkt volgens richtlijnen van de WHO De Familie Innerscan meet het vetpercentage en vergelijkt dat automatisch met de door de Wereldgezondheidsorganisatie WHO vastgestelde waarden per geslacht en leeftijd voor personen vanaf zeven jaar. Voor wie het eigen vetpercentage wil bijhouden én wil weten of zijn/haar kind een gezond gewicht heeft is de Familie Innerscan een onmisbare hulp.

Voorbeeldfunctie ouders belangrijk bij bestrijden obesitas Deskundigen op het gebied van obesitas benadrukken het belang vande voorbeeldrol die ouders kunnen vervullen als hun kinderen te dik dreigen te worden. Op haar Engelse website www.tanita.co.uk publiceert Tanita een gids voor ouders: 'Facing the Taboo' die daar nader op ingaat en nuttige tips geeft. Waar het in de kern om gaat is dat je je kinderen op vroege leeftijd een gezonde levensstijl moet aanleren. Verder is het belangrijk kinderen die al ziekelijk overgewicht hebben te laten inzien dat ze iets aan hun probleem kunnen doen. Liefst moet dat gebeuren op een positieve en subtiele manier, want te dikke kinderen worden vaak gepest en hebben een betrekkelijk negatief zelfbeeld.

Tanita wereldwijd koploper in geavanceerde vetweegschalen Tanita is marktleider in professionele lichaamssamenstellingsmonitoren die gebruik maken van de BIA-technologie en overal ter wereld worden gebruikt door artsen, in de fitness- en afslankindustrie en door professionele atleten. De Tanita BC-542 en BC-543 zijn van deze professionele monitoren afgeleide geavanceerde en zeer accurate computers voor thuisgebruik. Ze meten niet alleen het lichaamsgewicht en het globale vetpercentage, maar geven ook gedetailleerde informatie over orgaanvet, spiermassa, botmassa, vochtgehalte, ruststofwisseling en stofwisselingsleeftijd. Ze meten uw conditie, hebben een atleetstand (speciale instelling voor intensieve sporters) en beschikken uiteraard over een geheugenopslag voor meerdere gebruikers.

Met de BC-542 en de BC-543, die ook de veilige marges voor kinderen vanaf zeven jaar aangeven, bevestigt Tanita opnieuw haar uitstekende reputatie. Contactpersoon voor nadere inhoudelijke informatie, beeldmateriaal en informatie over verkooppunten: de heer Charles Muskens, telefoon
(035) 695 50 52.

WEDA BV
Kobaltstraat 11
1411 AM Naarden
Telefoon (035) 695 50 55
Telefax (035) 695 50 50
E-mail: info@tanita.nl
Internet: www.tanita.nl