Gemeente Scheemda


Aanvragen bijzondere bijstand voor minima
03 november 2005

Bijzondere bijstand, waar gaat het om?

Indien u bijzondere kosten moet maken, die naar het oordeel van de IGSD Oldambt niet uit het eigen inkomen betaald kunnen worden, bestaat de mogelijkheid om voor die kosten bijzondere bijstand aan te vragen.

Het zijn kosten die om medische redenen of wegens andere bijzondere omstandigheden noodzakelijk gemaakt moeten worden en waarvoor geen of geen toereikende andere vergoeding bestaat. Indien u de kosten geheel of gedeeltelijk vergoed kunt krijgen via andere instanties (de zogenaamde voorliggende voorzieningen, zoals het Ziekenfonds en de Algemene wet bijzondere ziektekosten) dient u dat dus eerst te doen.

Let wel, de bepaling van de noodzaak is een individuele beoordeling. Wat voor de één noodzakelijk is om aan te schaffen hoeft voor een ander niet zo te zijn!

Het zijn dus duidelijk andere kosten dan de gewone bestaanskosten waar iedereen mee te maken heeft, zoals de kosten voor voeding, huisvesting, kleding, huisraad enzovoort.

Samenvattend kan gezegd worden dat het moet gaan om noodzakelijke kosten die naar oordeel van de IGSD Oldambt niet uit het eigen inkomen voldaan kunnen worden en waarvoor via andere instanties geen of onvoldoende vergoeding verkregen kan worden.

Ten aanzien van noodzakelijke medische kosten gaat de IGSD Oldambt er van uit dat minimaal een aanvullende verzekering (AV) en tandarts verzekering (TV) afgesloten is. Dit betekent dat bij verlening van bijzondere bijstand er van wordt uitgegaan dat u deze verzekeringen heeft en voor eventuele bijzondere ziektekosten eerst een beroep gedaan moet doen op deze verzekeringen.

Indien er een eigen bijdrage betaald dient te worden kan daarvoor wel weer bijzondere bijstand aangevraagd worden.

In de praktijk zien we dan ook dat bijzondere kosten volledig vergoed worden of de voor eigen rekening blijvende eigen bijdrage.

Voorbeelden van bijzondere kosten kunnen zijn het aanschaffen van brillen, contactlenzen, kunstgebitten, hoortoestellen, eigen bijdrage kraamzorg, eigen bijdrage orthodontist, speciale schoenen, extra voeding of diëten, reiskosten veelvuldig ziekenhuisbezoek.

De IGSD Oldambt wil de mogelijkheid van het aanvragen van bijzondere bijstand vooral ook onder de aandacht brengen van de inwoners met een chronische ziekte.

Deze personen komen uiteraard ook in aanmerking voor bijzondere bijstand indien er in verband met hun ziekte sprake is van extra te maken, aantoonbare, kosten. Bij de bepaling van zowel het recht op als de hoogte van de bijzondere bijstand zal uitgegaan worden van de individuele omstandigheden van de aanvrager.

Wie kan bijzondere bijstand aanvragen?

Eigenlijk iedereen, die nergens anders terecht kan voor die noodzakelijk extra uitgaven. Dus zowel mensen met een minimum loon, een bijstandsuitkering als mensen die misschien iets meer verdienen of een hogere sociale uitkering ontvangen.

* Inkomenstoets

Bij inkomsten hoger dan het zogeheten sociaal minimum (bijstandsniveau) wordt gekeken of daarvan de bijzondere kosten geheel of gedeeltelijk betaald kunnen worden. Dat gebeurt aan de hand van een zogenaamde "draagkrachtberekening."

Hierbij wordt op jaarbasis bepaald in hoeverre het eigen inkomen meer bedraagt dan de toepasselijke bijstandsnorm. Van dit meerinkomen dient vervolgens zelf 35% aangewend te worden om de bijzondere kosten te betalen.

Een voorbeeld:

Bijstandnorm echtpaar, inclusief vakantietoelage ⬠1.153,96 per maand

Eigen inkomen uit uitkering of arbeid, inclusief vakantietoelage ⬠1.250,00

Ruimte in het inkomen
⬠96,04 per maand

De eigen financiële draagkracht bedraagt dan 12 maanden x ⬠96,04 = ⬠1.152,48 x 35% = ⬠403,37.

Stel: de noodzakelijke kosten voor bijvoorbeeld een bril bedragen ⬠500,00 dan kan aan bijzondere bijstand worden verleend een bedrag van ⬠96,03 (⬠500,00 minus ⬠403,97).

De draagkracht wordt vastgesteld bij de aanvraag en geldt voor één jaar. Het zogeheten "draagkrachtjaar" loopt van de eerste dag van de maand waarin de aanvraag wordt ingediend tot één jaar later.

Uiteraard dient in dat draagkrachtjaar slechts éénmaal de eigen draagkracht aangewend te worden.

Dus als u in bovenstaand voorbeeld ook nog bijzondere bijstand gaat aanvragen voor andere bijzondere kosten, dan wordt bij die beoordeling geen rekening meer gehouden met de eigen financiële draagkracht.


* Vermogenstoets

Indien u vermogen hebt -bijvoorbeeld geld op een spaarrekening - dan hoeft dat niet eerst helemaal te worden ingeteerd voordat u voor bijzondere bijstand in aanmerking komt.

Een zogenaamd bescheiden vermogen wordt vrijgelaten. Dit bescheiden vermogen bedraagt:

⬠10.210,00 voor echtparen/samenwonenden en alleenstaande ouders en

⬠5.105,00 voor alleenstaanden

Deze bedragen zijn van toepassing in 2005. Jaarlijks worden deze bedragen aangepast.

Indien u beschikt over vermogen in een eigen woning, is er een extra vrijlating van ⬠43.100,00 van toepassing.

Hierbij moet wel opgemerkt worden dat indien de totale bijstand (over één draagkrachtjaar) minder bedraagt dan de bijstandsnorm op maandbasis (bijvoorbeeld voor een echtpaar ⬠1.153,96 per maand, inclusief vakantietoelage) er geen rekening wordt gehouden met de overwaarde in de eigen woning.

Verstrekkingenboek

Inwoners die van de IGSD Oldambt een periodieke uitkering voor de kosten van levensonderhoud ontvangen (dit op basis van de WWB, Ioaz of Ioaw) kunnen bij het aanvragen van bijzondere bijstand uiteraard gebruik maken van het zogenaamde Verstrekkingenboek.

Voor kostensoorten die niet onder de werking van dit Verstrekkingenboek vallen, kan uiteraard ook bijzondere bijstand gevraagd worden. Hiervoor dient contact te worden opgenomen met de eigen consulent.

Nog vragen?

Indien u vragen hebt over het onderwerp bijzondere bijstand kunt u uiteraard nadere informatie krijgen bij de Intergemeentelijke Sociale Dienst Oldambt te Winschoten, Garst 7, 9673 AA Winschoten.

Telefonische informatie opvragen is mogelijk dagelijks tussen 9.00 en 10.00 uur (telefoonnummer 0597- 456444).

Tijdens het spreekuur (iedere morgen, behalve woensdag, tussen 10.00 en 11.30 uur) kan een aanvraag bijzondere bijstand ingediend worden. Hierbij dient een geldig identiteitsbewijs meegenomen te worden.

Het verlenen van bijzondere bijstand is en blijft altijd individueel maatwerk!