Gemeente Rotterdam

Nr. 188
3 november 2005

Nieuw actieprogramma ouderenbeleid

Rotterdam investeert fors in ouderen

De gemeente Rotterdam gaat fors investeren in ouderen in de stad. Een van de kernpunten van het nieuwe Actieprogramma Ouderenbeleid is om de inwoners weerbaarder te maken tegen sociaal isolement. De gemeente leert Rotterdammers via trainingen hoe ze zichzelf beter kunnen redden en hoe ze hun sociale netwerk kunnen vergroten. Ook is extra aandacht voor armoedebestrijding, allochtone ouderen en versterking van de mantelzorg.

In Rotterdam leven naar schatting 4500 mensen boven de 65 jaar eenzaam en sociaal geïsoleerd. Nog eens 9000 Rotterdammers in die leeftijdscategorie zitten in de 'gevarenzone', blijkt uit onderzoek. Het zijn mensen met weinig sociale contacten, voor wie veranderingen vaak te snel gaan. Anderen hebben wel contacten, maar ervaren een gebrek aan emotionele steun in hun omgeving en durven niet over persoonlijke zaken te praten.

Weerbaar maken tegen isolement
De gemeente wil dat professionals en vrijwilligers daar attenter op zijn. Zij moeten signaleren dat een oudere eenzaam is, en hem over de drempel helpen om contact of hulp te zoeken. De afgelopen jaren zijn ongeveer honderd Rotterdamse ouderenwerkers hierop getraind. De komende tijd zullen ook medewerkers van woningbouwcorporaties, thuiszorg en de Dienst Sociale Zaken en Werkgelegenheid die met Rotterdamse ouderen werken, deze training krijgen. Daarnaast gaat de gemeente eenzame ouderen meer met elkaar in contact brengen, en ze adviseren hoe ze zo volwaardig mogelijk kunnen meedoen in de samenleving en hoe ze hun sociale netwerk kunnen uitbreiden.

Ouderenteams voor bestrijding armoede
Bestrijding van armoede is ook een belangrijk speerpunt. Speciale ouderenteams gaan al in de deelgemeente Prins Alexander bij mensen op bezoek en helpen hen bij het invullen van formulieren voor aanvraag van bijzondere bijstand of kwijtschelding van OZB en afvalstoffenheffing. Deze ouderenteams worden de komende tijd in heel Rotterdam actief.

Mantelzorg versterken
De gemeente gaat verder de mantelzorg beter ondersteunen. Mantelzorgers worden vaak 'het cement van de samenleving' genoemd. Zij nemen driekwart van de zorg aan huis voor hun rekening en zijn daar gemiddeld 19 uur per week mee kwijt. Het gevaar van overbelasting ligt dan op de loer. Ook weten mantelzorgers lang niet altijd waar ze voor hulp terecht kunnen. Rotterdam kent dertien Steunpunten Mantelzorg, verdeeld over de deelgemeenten. Zij geven advies en begeleiding en brengen cliënten met andere organisaties in contact. Het College kiest voor voortzetting van de huidige steunpunten, en zet daarbij sterker in op dienstverlening naar allochtone ouderen. Hierbij zoekt de gemeente samenwerking met migrantenorganisaties. Een van de praktijkvoorbeelden, het Programma Oudere Migranten (POM) in Delfshaven, wordt uitgebreid naar vier andere deelgemeenten.

Samen met deelgemeenten en ouderenbonden
De gemeente trekt voor de uitvoering van het actieprogramma totaal 3,4 miljoen euro uit. Uitgangspunt van het beleid is om zelfredzaamheid, sociale netwerken en organiserend vermogen onder ouderen te versterken. Dat is belangrijk met het oog op de komende Wet Maatschappelijke Ondersteuning, waarin gemeente en burgers meer vrijheid krijgen om hun zorg zelf te regelen.

Het actieprogramma wordt nog besproken met de deelgemeenten en de ouderenbonden. Dit zijn belangrijke partners bij de uitvoering. Zo vallen vrijwel alle voorzieningen op wijkniveau die voor ouderen relevant zijn zoals het gecoördineerde ouderenwerk en het maatschappelijk werk, onder de bevoegdheid van de deelgemeente. Samen met deze partijen wil de gemeente een afspraak maken welke basisvoorzieningen in de wijk voor iedere Rotterdamse oudere beschikbaar moeten zijn.

Noot voor de redactie/

Gemeente Rotterdam