NVZ Vereniging van Ziekenhuizen


NVZ: stopzetten ESF-subsidie schrijnend

De NVZ vereniging van ziekenhuizen (NVZ) is ontstemd over het beëindigen van de subsidie uit het Europees Sociaal Fonds (ESF). Op 28 oktober besloot staatssecretaris Van Hoof van Sociale Zaken en Werkgelegenheid dat het per direct niet meer mogelijk was om ESF-subsidie aan te vragen, omdat het budget volledig is benut. De NVZ vindt het schrijnend dat ziekenhuizen daardoor tientallen miljoenen euro dreigen mis te lopen.

Voor Nederland is in de periode 2000-2006 in totaal ongeveer EUR 1,5 miljard beschikbaar voor ondersteuning uit het ESF. Het gaat daarbij onder meer om subsidie voor scholing van werkenden. Bedrijven en instellingen moeten zelf de helft van de kosten dragen. Zij kunnen hun subsidieaanvraag indienen bij gemeenten of bij opleidings- en ontwikkelingsfondsen. In de ziekenhuisbranche is de Stichting Arbeidsmarkt Ziekenhuizen (StAZ) hiervoor het aangewezen loket.

Tientallen miljoenen

Tot de intrekking van de subsidie hadden 25 ziekenhuizen een aanvraag ingediend bij het ESF. In totaal gaat het hierbij om een bedrag van vele tientallen miljoenen euro. Negen zieken-huizen die hun aanvraag op 28 oktober vrijwel gereed hadden, hebben deze aanvraag na het intrekken van de subsidiemaatregel alsnog ingediend. Deze negen aanvragen belopen bijna EUR 21 miljoen. Elf andere ziekenhuizen hebben een aanvraag in voorbereiding.

Abrupt

Voor de NVZ is het beëindigen van de ESF-subsidie uit de lucht komen vallen. De branche-organisatie vindt de maatregel des te schrijnender omdat het kabinet in het verleden heeft besloten geen financiële middelen meer beschikbaar te stellen voor arbeidsmarkt- en opleidingsbeleid voor de zorg. Het kabinet heeft de branche tegelijkertijd geattendeerd op andere mogelijke geldbronnen, zoals het ESF. Omdat ziekenhuizen veel tijd en geld hebben geïnvesteerd in het aanvragen van ESF-subsidie, is het onverteerbaar dat deze mogelijkheid voor een groot aantal abrupt is komen te vervallen.

Methode

Daarnaast plaatst de NVZ vraagtekens bij de gehanteerde methode. Er is nooit duidelijk gecommuniceerd dat de subsidieregeling uitgaat van het principe `wie het eerst komt, wie het eerst maalt'. Daardoor krijgen instellingen die in een vroeg stadium een aanvraag hebben ingediend volledige subsidie, en vissen ziekenhuizen die nog aan hun aanvraag werkten geheel achter het net. Een oplossing die meer recht doet aan de branchebrede behoefte aan financiële ondersteuning van bijscholing was volgens de NVZ logischer geweest.

Actie

De NVZ gaat zich in overleg met de ziekenhuizen die door het intrekken van de subsidie zijn gedupeerd beraden op de situatie. Zij overweegt samen met de vakorganisaties die in het StAZ-bestuur zijn vertegenwoordigd actie te ondernemen. Juridische stappen worden daarbij niet uitgesloten.