Gemeente Dongeradeel



---

Vervanging en reparatie noodzakelijke duurzame gebruiksgoederen

Duurzame gebruiksgoederen gaan een keer kapot. Uw koelkast of wasmachine heeft het begeven of uw matras is versleten. Dit zijn goederen die u echt nodig hebt om zelfstandig en prettig te kunnen leven. Normaal gesproken moet u de kosten van reparatie of vervanging zelf betalen. Vaak gaat het echter om grotere bedragen ineens, wat extra moeilijk kan zijn voor mensen die langdurig van een laag inkomen moeten rondkomen. Om te voorkomen dat u in financiële problemen zult komen kunt u bijzondere bijstand aanvragen.

Wanneer komt u in aanmerking?

· U bent inwoner van de gemeente Dantumadeel of Dongeradeel.
· U moet noodzakelijkerwijs kosten maken voor reparatie of vervanging van een wasmachine, koelkast, stofzuiger, kooktoestel, tv, radio, eethoek, zithoek, bed (+ toebehoren), vloerbedekking, gordijnen, naaimachine en fiets.

· U voert een zelfstandige huishouding.
· U hebt minimaal drie jaar een inkomen tot 100% van de voor u geldende bijstandsnorm ontvangen (zie toelichting) en
· u hebt een laag vermogen (zie toelichting).

Hoe hoog is de bijdrage?
De bijdrage bedraagt maximaal 340,00 per jaar en wordt op vertoon van een nota uitbetaald. Als u voor een bepaald duurzaam gebruiksgoed een uitkering heeft ontvangen dan kunt u de eerste 7 jaar geen vergoeding meer voor dit gebruiksgoed krijgen. Als u niet aan bovenstaande voorwaarden voldoet, dan gelden er andere regels. Uw contactpersoon of de balie-medewerker kan u hierover nader informeren.