FNV

Van Hoof wekt ongenoegen bonden over Arbowet

De vakbonden kunnen zich niet vinden in de manier waarop staatssecretaris Van Hoof omgaat met het SER-advies over de Arbowet. "Een gênante vertoning", noemt Jan Verhagen van FNV Bondgenoten het. Van Hoof belijdt het advies van de Sociaal-Economische Raad met de mond, maar zijn daden spreken een andere taal. Dat zegt ook Jan Warning van FNV Bondgenoten naar aanleiding van het overleg van Van Hoof met de vaste commissie van Sociale Zaken van de Tweede Kamer op woensdag 2 november.

In de SER zijn de sociale partners na lang overleg tot een goed akkoord gekomen. Daarin zijn zowel de wensen van de werkgevers - minder regels - als van de vakbeweging - niet tornen aan de veiligheid en bescherming van werknemers - gehonoreerd.

Het SER-advies komt erop neer dat normen voor veiligheid en bescherming onverkort gehandhaafd moeten blijven. De regelvermindering zou vooral tot stand moeten komen door in de uitvoering meer over te laten aan de sociale partners.

Staatssecretaris Van Hoof wil nu via een zijdeur toch zijn oorspronkelijke plan binnenhalen om bepaalde risico's simpelweg te schrappen uit de wet.

Zo wil hij geen wettelijke norm vastleggen voor het aantal kilo's dat een werknemers mag tillen. Ook normen voor risico's als staand werken en daglicht kunnen wat hem betreft verdwijnen.

Tegelijkertijd suggereerde Van Hoof tijdens het overleg met de vaste commissie dat de sociale partners het met hem eens zijn op deze punten. "Curieus", noemt Jan Warning dit.

Weliswaar hebben de werkgevers minder problemen met Van Hoofd voornemens, omdat hun voornaamste doel minder regelgeving is. De vakbeweging is echter helemaal niet te spreken over de benadering van het SER-advies door de staatssecretaris.

`De steun van de vakbeweging is niet onbelangrijk' zegt Warning. `Iedereen, ook de politieke partijen van de regeringscoalitie, vinden het namelijk cruciaal dat sociale partners ook daadwerkelijk meewerken in de uitwerking van de plannen. En dat wordt wel erg moeilijk als de vakbonden niet serieus worden genomen.'

Het advies is op zorgvuldige wijze tot stand gekomen en komt tegemoet aan de wensen van alle partijen, ook van de staatssecretaris, vindt de bond. Daarom is zijn opstelling onbegrijpelijk.

Op 14 november hebben de sociale partners een overleg gepland met Van Hoof. Dan zal blijken in hoeverre de bewindsman echt kan rekenen op steun van de sociale partners.

Kijk ook op www.arbobondgenoten.nl!