FNV

Arbo-cao in papierindustrie nodig na slagen convenant

De papier- en kartonindustrie heeft de meeste doelstellingen uit het arboconvenant die eind volgens jaar afloopt, voor de sector al gehaald. Dat bleek donderdag tijdens de Top Arbo Jaardag die door de werkgeversorganisatie VPK was georganiseerd.
De FNV kijkt al verder. "Zeker in een sector die de lauwerkransen in ontvangst neemt, ben je aan je stand verplicht voor een goede borging van de afspraken te zorgen. Wat ons betreft zou die in een aparte cao verankerd kunnen worden", zei Wilna Wind, federatiebestuurder van de FNV, tijdens de bijeenkomst.

Uit een tussentijdse rapportage blijkt dat het aantal ongevallen met verzuim al met een kwarts is gedaald, zoals in het convenant ten doel was gesteld. Het aantal blootstellingen aan de hoogste geluidsnormen (meet dan 85dB(a)) is gedaald. De WAO-instroom dalte sterker dan het landelijk gemiddelde.

Door het convenant zijn voor de bedrijven protocollen, handboeken en meetinstrumenten ontwikkeld rondom de thema's geluid, machineveiligheid, werkdruk, klimaatverbeteringen en oplosmiddelen. Driekwart van de bedrijven is bezig met de invoering van een arbo-zorgsysteem, deels zelfs gecertificeerd volgens OHSAS-18001.

In december 2004 is het convenant uitgebreid met het arbo-plusconvenant. Hierin is de ambitie verhoogd door nu ook aandacht te vestigen op het voorkomen van ziekteverzuim en het stimuleren van reïntegratie. Doel is verzuimpercentage dat onder het gemiddelde van de Nederlandse industrie ligt.