Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Ministerie van Sociale Zaken
en Werkgelegenheid

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer Postbus 90801 der Staten-Generaal 2509 LV Den Haag Anna van Hannoverstraat 4 Binnenhof 1a Telefoon (070) 333 44 44
2513 AA 's-GRAVENHAGE Fax (070) 333 40 33 www.szw.nl

Ons kenmerk AM/SAM/05/77892A Onderwerp Wsw: onderzoek IWI naar beëindiging Datum 3 november 2005 dienstbetrekkingen Wsw bij arbeidsongeschiktheid

Met deze brief bied ik u het onderzoek "Beëindiging van dienstbetrekkingen Wsw bij arbeidsongeschiktheid" aan dat de Inspectie Werk en Inkomen (IWI) op mijn verzoek heeft verricht.

Doel van het onderzoek van IWI was het verkrijgen van een landelijk beeld van het aantal personen met een Wsw-dienstbetrekking die geen Wsw-arbeid (meer) verrichten, waarvan de loonbetalingsverplichting vervallen is, terwijl van rijkswege nog wel Wsw-subsidie wordt ontvangen. Deze personen worden in het onderzoek aangeduid met de term "slapers".

Op een Wsw-dienstbetrekking is het Burgerlijk Wetboek (BW) van kracht. Krachtens BW geldt voor de Wsw-uitvoeringsorganisatie (in dit geval de gemeente of het werkvoorzieningschap) een opzegverbod gedurende de eerste twee jaar van ziekte of arbeidsongeschiktheid. Na deze periode van 2 jaar kan de Wsw-uitvoeringsorganisatie overgaan tot opzegging van de dienstbetrekking. Dit is ook opgenomen in de CAO-Wsw. Indien de Wsw-uitvoeringsorganisatie niet tot opzegging overgaat, loopt de Wsw-subsidie door terwijl er geen werkzaamheden meer verricht worden. De Wsw-uitvoeringsorganisatie stopt de loonbetaling terwijl betrokkene een WAO-uitkering van UWV ontvangt. De Wsw- uitvoeringsorganisatie is niet verplicht tot het opzeggen van de dienstbetrekking na 2 jaar ziekte of arbeidsongeschiktheid. Er is dan ook geen sprake van onrechtmatig handelen in deze.

In het onderzoek zijn gegevens van 109 (van de 111) Wsw-uitvoeringsorganisaties verwerkt. Twee Wsw-uitvoeringsorganisatie waren niet in staat de gevraagde gegevens tijdig aan te leveren. Inmiddels is dit wel gebeurd. Het aantal "slapers" komt met deze 2 ontbrekende gemeenten op in totaal 802 personen (peildatum 1 juli 2005).

Aangezien de gegevens uit het onderzoek niet door middel van eigen IWI-waarnemingen verkregen zijn, hecht IWI er waarde aan door middel van een representatieve steekproef de juistheid en betrouwbaarheid van de gegevens nader te onderzoeken. Bij 11 Wsw- uitvoeringsorganisaties zal IWI dit jaar nog een betrouwbaarheidsonderzoek houden. Ik hecht

Ons kenmerk AM/SAM/05/77892A
Datum 3 november 2005

eraan uw Kamer, in het kader van de modernisering van de Wsw, nu al het rapport van IWI te doen toekomen. Indien daartoe aanleiding bestaat zal ik uw Kamer over de uitkomsten van het betrouwbaarheidsonderzoek van IWI nader informeren.

Ik zal zorgen dat de situatie van personen met een Wsw-dienstbetrekking die na 2 jaar van arbeidsongeschiktheid niet wordt opgezegd terwijl de Wsw-subsidie voor de betreffende dienstbetrekking blijft doorlopen en de betrokken werknemer een WAO-uitkering ontvangt, zoals dat binnen de geldende wet- en regelgeving nu nog mogelijk is, aangepast wordt.

Uiteraard zal aan de uitvoerende instanties worden gevraagd maatregelen te nemen vooruitlopend op aanpassing van de regelgeving.

De Staatssecretaris van Sociale Zaken
en Werkgelegenheid,

(H.A.L. van Hoof)

Bijlage(n):
c.c.: rapport Inspectie Werk en Inkomen


---