PwC maakt wereldwijd recordomzet van 20,3 miljard dollar

Pwc

http://www.pwc.com/nl


- PERSBERICHT -

Amsterdam, 3 november 2005

PricewaterhouseCoopers maakt wereldwijd recordomzet van 20,3 miljard dollar
- Assurance, Tax en Advisory in de lift -

De totale bruto-omzet van de PricewaterhouseCoopers-organisaties bedraagt USD 20,3 miljard in het boekjaar 2005. Dit is een stijging van meer dan 12% uitgedrukt in lokale valuta. Over het geheel genomen is de omzet van PricewaterhouseCoopers in ieder belangrijk cliëntensegment, controlecliënten in het topsegment, niet-controle cliënten en BV's/middenbedrijf, en in iedere branche gestegen.

In termen van lokale valuta is de omzet van Advisory met 16,6% gestegen in het boekjaar 2005. De vraag naar Advisory-diensten, zoals o.a. Crisismanagement, Transaction Services en Performance Improvement, is snel gegroeid. Deze groei komt voort uit de dienstverlening aan niet-controle cliënten en BV's, en wijst niet op de terugkeer naar een brede adviespraktijk.

Tax & Human Resource Services, waar de aangiftepraktijk, fiscale planning en M&A-ondersteuning onder vallen, en personeelsdiensten kenden in 2005 een opleving na twee jaar van dalende of gelijkblijvende omzetten; de groei bedroeg 5,5%.

De omzet uit de assurance-dienstverlening is met 14,6% gestegen omdat gewijzigde regelgeving en de verwachtingen van beleggers bijdroegen aan een stijgende vraag en een hoger dienstenniveau.

De leden van het PricewaterhouseCoopers-netwerk lieten goede resultaten zien in alle belangrijke geografische markten. Regionaal gezien was de omzetstijging het grootst in Zuid-Amerika, waar deze bijna 22% bedroeg.

'Het boekjaar 2005 was een jaar van uitbundige groei en goede resultaten', aldus Global CEO Samuel A. DiPiazza, Jr. 'De toename van onze omzet is te danken aan de stijgende vraag naar onze dienstverlening, nieuwe regelgeving in een aantal belangrijke kapitaalmarkten en gunstige economische omstandigheden wereldwijd. De voortschrijdende groei van opkomende economieën in Azië en Zuid-Amerika hebben eveneens bijgedragen aan de groei.'

DiPiazza vervolgt: 'Wat net zo belangrijk is, is dat het een jaar is geweest waarin wij grote vorderingen hebben gemaakt met de verbetering van de kwaliteit, de afstemming van onze dienstverlening op de nieuwe regelgeving en de invoering van programma's wereldwijd die PricewaterhouseCoopers een aantrekkelijke werkgever maken.'

'We zijn van plan om verder te groeien, maar nemen daarbij wel de nodige voorzichtigheid in acht', aldus DiPiazza. 'We willen verantwoord groeien in een tempo dat in overeenstemming is met onze absolute hang naar kwaliteit en selectiviteit. Wij zijn van mening dat dit de beste manier is om duurzame waarde te creëren voor al onze belanghebbenden.

In het rapport geeft DiPiazza zijn visie op de toekomstige prioriteiten en richting van het wereldwijde netwerk van PricewaterhouseCoopers en op de vragen waarmee het beroep te maken krijgt. Hij geeft aan dat de nieuwe regelgeving, vooral in Amerika en Europa, tot duidelijke verbeteringen heeft geleid in de financiële verslaggeving waardoor er zich in de toekomst veel minder boekhoudschandalen zullen voordoen dan in het recente verleden. Terwijl de nieuwe regelgeving bijdraagt aan het herstel van het publieke vertrouwen in de kapitaalmarkten dient de lat voor controlekwaliteit echter hoger te worden gelegd om duurzame waarde te creëren voor belanghebbenden.

DiPiazza verwacht dat de concurrentie op de markt voor assurance, tax en advisory hevig zal blijven. Hij voegt eraan toe dat het voortbestaan van het beroep afhankelijk is van de waarde die kan worden gecreëerd voor cliënten en belangrijke belanghebbenden. De verlening van adviesdiensten blijft een belangrijk ingrediënt in het aantrekken en behouden van getalenteerde medewerkers en in het voortbestaan van een dynamisch en duurzaam beroep.

'Er zijn goede vorderingen gemaakt met de verbetering van de kwaliteit en het toezicht op de controlefunctie en met de verdere verbetering van transparantie en corporate governance; al deze aspecten zouden moeten bijdragen aan de toename van het publieke vertrouwen en waardecreatie. Er is echter nog veel nodig om ervoor te zorgen dat het beroep toekomst blijft houden.'

Het rapport geeft tevens inzicht in de investeringen die PricewaterhouseCoopers in het afgelopen jaar wereldwijd heeft gedaan in markten en mensen, en beschrijft hoe deze investeringen het netwerk sterker hebben gemaakt en daarmee aan vertrouwen en waarde heeft gewonnen. Het rapport geeft hiervan de volgende voorbeelden:
- In het afgelopen jaar hebben de PricewaterhouseCoopers-organisaties meer dan USD 200 miljoen in China geïnvesteerd, met als resultaat dat PwC China nu 6500 medewerkers heeft en verwacht binnen vijf jaar de 10.000 te halen.
- In het boekjaar 2005 hebben de PricewaterhouseCoopers-organisaties meer dan 13.000 academici/HBO-ers en 10.000 ervaren professionals aangetrokken.
- PricewaterhouseCoopers speelt nog altijd een hoofdrol in de ontwikkeling en promotie van XBRL, een technologie die organisaties ertoe in staat stelt om zich snel en gemakkelijk toegang te verschaffen tot gegevens die in verschillende systemen zijn opgeslagen en deze gegevens uit te wisselen.

- In het boekjaar 2005 hebben 17.000 medewerkers een cursus gevolgd over twee nieuwe richtlijnen van de Amerikaanse Public Company Accounting Oversight Board.
- Na de tsunami in Indische Oceaan heeft PricewaterhouseCoopers 8000 uren advieswerk gedoneerd ter ondersteuning van de Tsunami Flash Appeal van de Verenigde Naties.
- In een in 2005 gehouden onderzoek geeft 82% van de PricewaterhouseCoopers-medewerkers aan dat zij hun organisatie zouden aanraden als een goede werkgever.


---