Onze Lieve Vrouwe Gasthuis


Persberichten

Amsterdam, 02-11-2005

Patiëntenveiligheid: foto op patiëntenpas OLVG

Sinds 18 oktober 2005 plaatst het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis (OLVG) op patiëntenpassen een foto van de patiënt. Het OLVG wil hiermee voorkomen dat een patiëntenpasje door meerdere mensen wordt gebruikt. Wanneer meerdere mensen namelijk gebruik maken van één pas, kan dit leiden tot verwisseling van patiëntengegevens. Dit kan voor patiënten grote medische risicos met zich meebrengen. De maatregel gaat gelden voor alle patiënten die gebruikmaken van de diensten van het OLVG, met uitzondering van acute patiënten die voor de Spoedeisende Hulp of de Verloskamers komen en kinderen tot 4 jaar.

Identificatieplicht van patiënten is een actueel onderwerp in Nederland. Patiënten moeten zich voortaan bij inschrijving bij een ziekenhuis legitimeren, zodat een patiëntenpas kan worden gemaakt met de juiste gegevens. Het is echter onwerkbaar om patiënten bij alle volgende bezoeken aan het ziekenhuis telkens te vragen zich opnieuw te identificeren. Om toch bij de zogenaamde vervolgbezoeken onjuist gebruik van persoonsgegevens te voorkomen, plaatst het OLVG voortaan op alle patiëntenpassen een foto. Deze foto is voor alle specialisten, verpleegkundigen en polikliniekassistenten ook te zien als ze in de computer de gegevens van een patiënt raadplegen. Aan de hand van de foto kan de hulpverlener vaststellen of hij de juiste persoon tegenover zich heeft.

Ziekenhuispatiënten die onjuist gebruikmaken van persoonsgegevens lopen onnodige gezondheidsrisicos. Door het gebruik van andermans patiëntenpas worden immers medische gegevens van verschillende personen verwisseld waardoor verkeerde diagnoses kunnen worden gesteld en patiënten onjuiste behandelingen krijgen.

Op de patiëntenpas van het OLVG staan relatief weinig persoonsgegevens. Behalve de foto, staan het persoonsgebonden patiëntennummer, de naam, de geboortedatum en het geslacht van de patiënt op het pasje vermeld. Andere gegevens, zoals het adres en de huisarts zitten wel in het geautomatiseerde systeem, maar staan niet op het pasje. Hiervoor is gekozen om het aantal wijzigingen op de pasjes en daarmee het aantal nieuw aan te maken pasjes tot een minimum te beperken. In verband met de actualiteit van de foto is het pasje vijf jaar geldig.