Open grenzen: kans voor de sector

Ver. afvalbedrijven

http;//www.verenigingafvalbedrijven.nl

De afvalsector moet als een economische, zelfstandige sector worden gezien en niet als oplosser van een milieuprobleem. Dit is de stelling van Jan Hendrik Klein Molekamp, voorzitter van de Vereniging Afvalbedrijven, uitgesproken tijdens het Afvalseminar 2005 van PriceWaterhouseCoopers op 3 november in Scheveningen.

Het opengaan van de grenzen voor huishoudelijk afval en daarmee vergelijkbaar bedrijfsafval biedt kansen voor de Nederlandse afvalsector. Het marktdenken zal verder toenemen en afvalbedrijven kunnen hun in de afgelopen jaren opgebouwde kennis omzetten in nieuwe investeringen en werkgelegenheid.

De afvalmarkt wordt voor een deel bepaald door regelgeving. Klein Molekamp is van mening dat rijk en afvalbranche belang hebben bij een sterk, gemeenschappelijk optreden in Europa. Het is noodzakelijk dat er een geharmoniseerde Europese regelgeving komt. Deze regelgeving moet gericht zijn op een hoogwaardig afvalbeheer.

'Als het ministerie van VROM het Nederlandse bedrijfsleven eenzijdig maatregelen oplegt, zullen nieuwe investeringen in de ons omringende landen plaatsvinden en niet in ons eigen land.', aldus Klein Molekamp. 'Nu is het moment om de koers te bepalen en ervoor te zorgen dat Nederland een sterke afvalsector behoudt. Staatssecretaris Van Geel heeft gezegd dat 'milieu als kans' zijn centrale beleidsdoel wordt. De afvalsector is er klaar voor, nu het beleid van de overheid nog.'


Noot voor de redactie (