Staatssecretaris Ross- van Dorp reikt eerste CZ Zorgprijs uit

Cz actief in gezondheid

Staatssecretaris Ross- van Dorp reikt eerste CZ Zorgprijs uit

Staatssecretaris Ross- van Dorp van VWS reikte op donderdag 3 november 2005 de eerste CZ Zorgprijs uit aan de drie meest vernieuwende zorgprojecten. Dat deed ze samen met Mike Leers, voorzitter van het CZ Fonds. Het CZ Fonds stelt de thema-prijs elke twee jaar beschikbaar. Deze eerste keer is de prijs gegeven aan het beste mantelzorgproject in Noord-Brabant/regio Nijmegen, in Limburg en in Zeeland.

In Noord-Brabant/regio Nijmegen gaat de prijs voor het beste idee voor een mantelzorgproject naar de opzet van de cursus 'Mantelzorg, wat bezielt me' van Stichting Mantelzorg Tilburg. In Limburg gaat de prijs naar een project van het Platform Mantelzorgers Limburg/Huis voor de zorg om de zorgvrager meer bewust te maken van de situatie van de mantelzorger. In Zeeland komt de Stichting Vrijwilligers Overleg Zorgsector Schouwen Duiveland als beste uit de bus met een project dat zich specifiek richt op mantelzorgers van kinderen met eetproblemen. Het totale budget dat het CZ fonds voor het mantelzorgthema ter beschikking stelt, bedraagt 250.000 euro.

Financiering
Zowel in Limburg, Zeeland als Noord-Brabant/Nijmegen, kan het winnende voorstel rekenen op volledige financiering van het project tot maximaal drie jaar. In totaal mag het project maximaal 40.000 euro kosten. Bovendien wordt een extra vrij te besteden bedrag van 2.500 euro gegeven. Ook heeft de jury uit de ingediende voorstellen andere mantelzorgprojecten uitgekozen die met behulp van gelden van het CZ Fonds uitgevoerd kunnen worden.

Mantelzorg
Bedoeling is dat elke keer een nieuw thema wordt benoemd voor de speciale prijs. Voor de eerste keer is gekozen voor het thema mantelzorg omdat de druk op mantelzorgers groot is en onder meer door de toenemende vergrijzing alleen maar groter wordt. Onder mantelzorg wordt verstaan langdurige, intensieve zorg, die meestal niet is georganiseerd en die wordt gegeven door een of meer leden uit de directe omgeving van de zorgvrager.

Actief beleid
Het CZ Fonds steunt sinds 1999 zorgvernieuwde initiatieven in Zuid-Nederland die niet via de gewone weg betaald kunnen worden. Naast financiering van mantelzorgprojecten stelt het CZ Fonds ook nog geld beschikbaar voor andere regionale zorginitiatieven die anders tussen de wal en het schip dreigen te vallen. Het CZ Fonds vindt zijn oorsprong in de voormalige vrijwillige ziekenfondsverzekering. Bij de beëindiging van deze verzekering in 1986 heeft CZ, evenals andere zorgverzekeraars, het beheer gekregen over dit vermogen. In 1998 is op initiatief van Zorgverzekeraars Nederland (ZN) een convenant gesloten tussen de beheerders van deze reserves, om deze over een periode van 20 jaar te besteden aan initiatieven op het vlak van de gezondheidszorg. CZ voert hierbij een actief beleid om een impuls te geven aan (vernieuwende) projecten met het accent op Zuid-Nederland.


---------------------