D66

Schriftelijke vragen van de leden Lambrechts (D66), De Wit (SP), Klaas De Vries (PvdA), Vos (GroenLinks), Van der Staaij (SGP), Huizinga-Heringa (ChristenUnie) en Nawijn (Groep Nawijn) aan de minister van Vreemdelingenzaken en Integratie over het verstrekken van asielgegevens van teruggestuurde asielzoekers aan landen van herkomst.

1. Heeft u kennis genomen van de brief van VluchtelingenWerk Nederland dd 1 november 2005 inzake de informatieverstrekking bij laissez-passer-aanvragen?

2. Is het juist dat bij asielaanvragen nog steeds gebruik wordt gemaakt van `oude' formulieren waarop vingerafdrukken van de asielzoeker worden gemaakt en waar tevens de aantekening `asiel' wordt gemaakt? Zo ja, hoe kan dit?

3. Bent u bereid ervoor te zorgen dat met onmiddellijke ingang voor geen enkel land meer gebruik wordt gemaakt van deze formulieren? Kunt u toezeggen dat uitsluitend formulieren zullen worden gebruikt waarop geen melding wordt gemaakt van de asielstatus van de betreffende vreemdeling, noch andere asielgegevens worden verstrekt die geacht worden vertrouwelijk te zijn?

4. De commissie Havermans onderzoekt op dit moment het mogelijk verstrekken van asielgegevens aan Congolese autoriteiten. Op welke wijze wordt onderzocht of ook aan andere landen van herkomst soortgelijke info is verstrekt?

5. Kan de minister toezeggen dat, gezien de ernst van deze situatie, deze vragen vóór dinsdag 8 november beantwoord zullen worden?

2-11-2005 15:29