MINVROM: Prijs Utrecht om idee vergunningen VROM

Ministerie vrom

http://www.vrom.nl

De gemeente Utrecht heeft een prijs van het ministerie van VROM gewonnen voor een creatief idee met de vergunningen van het ministerie. Voor de 'flitsvergunning' kreeg de gemeente vandaag de prijs 'sterkste schakel in vergunningenmanagement' uit handen van staatssecretaris Van Geel. De staatssecretaris reikte de prijs uit voor het beste praktijkvoorbeeld voor het omgaan met vergunningen.

Na een eerste selectie van vijf goede voorbeelden, heeft het ministerie een jury aangesteld met leden uit het bedrijfsleven, verschillende lagen van de overheid en wetenschap. Zij hebben de taak gekregen om de 'aangedragen' praktijkvoorbeelden door te lichten, en de voorbeelden te toetsen aan bepaalde criteria. Deze zijn: de vergunning moet concreet aantoonbaar nut voor de aanvrager hebben, werkbaar zijn voor de vergunningverlener, en innovatief zijn.

Flitsvergunning
In Utrecht is het nu mogelijk om een aantal bouwplannen direct, in aanwezigheid van de klant, te beoordelen. Bij deze beoordeling wordt gekeken naar bestemmingsplan, Bouwbesluit en welstandsaspecten. Voor een versnelde bouwvergunning zijn een aantal criteria opgesteld. Voldoet een bouwplan aan deze criteria dan kan de bouwvergunning gelijk worden meegegeven. De constructieve aspecten van een bouwplan worden nog niet beoordeeld. Drie weken voor de start van de feitelijke bouwwerkzaamheden moeten constructieve tekeningen/berekeningen worden ingediend en worden deze beoordeeld. Na akkoord van de gemeente mag met de bouw worden gestart.

De jury roemde het voorbeeld van de gemeente Utrecht vanwege zijn eenvoud en de durf die nodig was om af te stappen van een uitgebreide toetsing. Daarnaast wees de jury op de beperkte investering in tijd en geld, die de implementatie van het voorbeeld vraagt, op de directe zichtbaarheid van het resultaat voor de klant en de potentiële toepassingsmogelijkheden voor andere vergunningproducten.

Vergunningenmanagement
Burgers en bedrijven die nu nog verschillende vergunningen nodig hebben als zij een huis, fabriek of schuur willen bouwen, hoeven straks nog maar één vergunning aan te vragen: de omgevingsvergunning. Maar ook binnen de huidige wettelijke kaders is er al veel te winnen bij het verlenen van vergunningen. Her en der in het land zijn goede voorbeelden te vinden. VROM heeft deze voorbeelden verzamelt en biedt deze aan aan andere overheidspartijen. Het ministerie hoopt dat de goede voorbeelden deze overheidspartijen zullen inspireren om zelf verbeteringen door te voeren. Dit onderdeel van het project omgevingsvergunning heet Vergunningenmanagement. Om deze goede voorbeelden nog eens extra in het zonnetje te zetten heeft het ministerie van VROM in samenspraak met de VNG besloten bovengenoemde prijs uit te reiken.