Ingezonden persbericht


Naarden, 3 november 2005

Erik de Zwart stapt op als directeur van Talpa Radio

Na een periode van bijna drie jaar besluit Erik de Zwart de directie van Talpa Radio te verlaten. Onder zijn leiding werd het radiobedrijf van John de Mol begin 2003 gestart met de aankoop van Noordzee FM en Radio 10 Gold in Nederland. Later dat jaar wist Talpa Radio een frequentie te bemachtigen in Denemarken. Het station Radio 100 FM is daar inmiddels uitgegroeid tot commercieel marktleider. In december 2004 werd in België de zender 4FM toegevoegd aan Talpa Radio. Ook dit radiostation staat inmiddels stevig op eigen benen. In Nederland werd afgelopen voorjaar Noordzee FM verkocht aan de Belgische Persgroep en kon marktleider Radio 538 worden overgenomen.

Erik de Zwart: "Het radiobedrijf staat en de plannen van John de Mol richten zich nu voornamelijk op de Nederlandse markt. Mijn ambities zijn nog steeds op meer internationale expansie gericht dus is het beter dat onze wegen gaan scheiden. Ik zal mij eerst gaan oriënteren, een beetje rust na een zeer intensief arbeidzaam leven van ruim 25 jaar in het roerige radiowereldje kan ook geen kwaad. Maar ideeën heb ik genoeg!"

Radio 538, Radio 10 Gold en Juize FM zullen in Nederland verder gaan onder leiding van Algemeen Directeur Jan Willem Brüggenwirth, Commercieel Directeur René Zeedijk, Programma Directeur Niels Hoogland en Financieel Directeur Remko van der Vlag. Het Deense Radio 100 FM en het Belgische 4FM worden geleid door Marc Nanning.

Erik de Zwart begon zijn radiocarrière in 1978 bij de Amsterdamse piraat Radio Unique. Via een avontuur bij zeepiraat Radio Caroline kwam hij in 1980 bij het toenmalige 'publieke' Veronica terecht. Tussen 1984 en 1986 werkte De Zwart - via John de Mol - voor de TROS, om later terug te keren bij Veronica. Toen commerciële radio legaal werd in Nederland, was Erik de Zwart een van de oprichters van Radio 538. Hij werkte er eerst als deejay en programmaleider, in 1995 werd hij er Algemeen Directeur. Eind 2002 verliet De Zwart het succesvolle station om opnieuw voor John de Mol te gaan werken, nu als Algemeen Directeur van Talpa Radio.

Talpa Media Holding is de houdstermaatschappij waarbinnen John de Mol al zijn media-activiteiten heeft ondergebracht. Rabo Participaties, de participatiemaatschappij van de Rabobank, houdt 20% van de aandelen in Talpa Media. De belangrijkste onderdelen van het bedrijf zijn, tot nu toe, de radiodivisie met zenders in Nederland, België en Denemarken en het Nederlandse televisiestation Talpa. Daarnaast zijn binnen Talpa Media afzonderlijke divisies opgezet voor muziek, voor de ontwikkeling van content - onder meer voor televisie - en voor cross media-activiteiten. Talpa Media vormt de ene branche van Talpa, de andere is vermogensbeheerder Talpa Capital.

______________