Stadsdeel Amsterdam Centrum

Meer en beter groen in de binnenstad

Het Dagelijks Bestuur heeft op voordracht van stadsdeelwethouder Guido Frankfurther het Groenactieplan vastgesteld. In dit actieplan wordt de kwaliteit van het groen in de binnenstad beoordeeld en worden dertig voorstellen gedaan om de bestaande parken en plantsoenen te verbeteren. De inzet is de instelling van een Groenfonds voor groen-herinrichtingen in de binnenstad.

Kwaliteitsimpuls

De in het plan beschreven resultaten en verbetervoorstellen moeten een kwaliteitsimpuls aan het groen geven. Een hoge kwaliteit van het groen levert een belangrijke bijdrage aan de uitstraling en de leefbaarheid. Door het ontbreken van een daadwerkelijke groenstructuur in de binnenstad, is de uitdaging vooral het kiezen van geschikte groenlocaties waar de kwaliteit van de inrichting kan worden verhoogd.

Stedelijk Groenfonds

In 2003 is dankzij een bijdrage uit het stedelijke Groenfonds al het groen in de binnenstad integraal geschouwd. Aan de schouwen hebben gebiedsbeheerders, groenonderhoud, ontwerpers en een landschapsarchitect deelgenomen. De resultaten van de schouwen zijn verwerkt in het Groenactieplan. In het plan worden dertig potentiële projecten genoemd. Deze projecten vormen een handreiking voor toekomstige besluitvorming.

Reactie wethouder Frankfurther

'Dankzij het Groenfonds van de centrale stad zijn of worden de beide Marnixplantsoenen, de Bullebaksluis en het Leidseplein voor Hotel Americain opgeknapt en werd het project Monumentale Bomen uitgevoerd. Door het opheffen van dit fonds is de belangrijkste externe financieringsbron voor groenprojecten weggevallen. Hiermee is het probleem dat het stadsdeel momenteel geen eigen structurele financiële middelen heeft om de inrichting van groenlocaties te vernieuwen groter geworden. Middelen die er naar de mening van het Dagelijks Bestuur wel moeten komen'.

Groenfonds Binnenstad

Het Dagelijks Bestuur staat dan ook sympathiek tegenover de aangenomen motie van raadslid Deben (PvdA) over de instelling van een Groenfonds Binnenstad, maar meent dat een besluit hierover moet worden overgelaten aan het nieuwe bestuur. Wel is in de begroting 2006 een bedrag van 43.000,- vrijgemaakt. Hiermee kan toch een begin worden gemaakt met de uitvoering van het Groenactieplan. Ook het voorstel om ondernemingen incidenteel groen te laten adopteren heeft de instemming van het Dagelijks Bestuur.

Vervolgfase

In een vervolgfase vindt bij het ontwerpen en inrichten van groenlocaties per project uitgebreide afstemming en inspraak met de buurt plaats.