Stadsdeel Amsterdam Centrum

Opnieuw actie tegen illegale hotels in stadsdeel Amsterdam-Centrum

Onlangs heeft de afdeling Bouwtoezicht van stadsdeel Amsterdam-Centrum opnieuw een aantal vermeende illegale hotels bezocht. Het ging in totaal om 33 adressen verspreid over de hele binnenstad.

Reactie wethouder Iping

'De actie is de tweede die dit jaar wordt uitgevoerd. We krijgen al enige tijd signalen binnen dat het aantal illegale hotels toeneemt. Het ligt in de bedoeling om deze controles twee keer per jaar uit te voeren'.

Illegaal gebruik

In tien gevallen was sprake van illegaal gebruik. De exploitanten van deze illegale hotels ontvangen binnenkort een aanschrijving tot staking van het hotelgebruik, op straffe van een dwangsom. Er zijn geen brandgevaarlijke situaties aangetroffen. In veertien gevallen was sprake van legaal gebruik. Deze adressen blijven echter in observatie. In vier gevallen bleek het vermeende illegale gebruik gestaakt. Vijf adressen zullen nogmaals worden bezocht omdat hier niemand werd aangetroffen of omdat de ambtenaren hier geen toegang tot het pand kregen.

Klachten

De acties van het stadsdeel komen mede voort uit klachten over illegale hotels. Vooral de hotel- en toeristenbranche maakt zich zorgen over de oneerlijke concurrentie en de afwezigheid van controle op de veiligheid en de kwaliteit van het kameraanbod.