Het Nederlandse Rode Kruis

03 november 2005
Honger dreigt in Zuidelijk Afrika

Voedselchaarste dreigt in Zuidelijk Afrika. Circa 10 miljoen mensen worden bedreigd.

Het internationale Rode Kruis luidt de noodklok. In zuidelijk Afrika (Lesotho, Malawi, Mozambique, Namibia, Swaziland, Zambia en Zuimbabwe) dreigt een ernstige voedselcrisis. Gevreesd wordt dat zo´n tien miljoen mensen de komende maanden te weinig te eten hebben, met alle gevolgen van dien.

De meeste kwetsbaren helpen
Economische stagnatie, zwak overheidsbeleid, aanhoudende droogte en uitgeputte landbouwgrond zijn de oorzaken van de voedselcrisis. Een andere grote rol speelt HIV/Aids. Een groot deel van de werkzame bevolking lijdt aan de ziekte. Daardoor komt er minder productie van het land. Het Rode Kruis helpt de mensen die het meest kwetsbaar zijn, zoals mensen met Aids, Aidswezen, ouderen en gehandicapten.

Ouderen behoren tot de kwetsbare groepen die door het Rode Kruis worden geholpen.

De familie Kamonya in Malawi is zo´n kwetsbaar gezin dat hulp krijgt van het Rode Kruis. Moeder Zione heeft Aids en is heel erg ziek. Zij kan niet meer werken of voor de kinderen zorgen. Vader Daniel heeft ook Aids. Mijn vrouw is stervende en ik vrees voor mijn kinderen. We hebben nu al moeite om het hoofd boven water te houden, als ik straks niet meer kan werken zullen we honger hebben. HIV/Aids ligt in Afrika nog steeds in de taboesfeer. Toch wil ik er over praten. Het is echt en het is hier in huis.

Iedereen een euro
Floortje Dessing bracht een bezoek aan mensen die het moeilijk hebben. Aanhoudende droogtes en HIV/ Aids zijn de grootste boosdoeners voor de huidige voedseltekorten. Laten we die voedselcrisis zo snel mogelijk bezweren, want deze mensen hebben het al zo moeilijk. En ze kunnen er niets aan doen. Als iedere Nederlander een euro doneert kunnen we heel veel doen. Misschien denk ik te gemakkelijk, maar volgens mij moet het lukken.

Het Nederlandse Rode Kruis trekt alvast 100.000 euro uit voor voedselhulp in Malawi.

Geef voor Zuidelijk Afrika: klik hier om online te doneren

Meer informatie:

* Noodhulp door het Rode Kruis