Voor je 't vergeet: Alzheimer Nederland komt langs

Stichting alzheimer nederland

Alzheimer. Dementie. De ziekte kan iedereen treffen, oud en jong. Er zijn medicijnen die het proces kunnen vertragen. Er is hulp. Er is een leven met Alzheimer mogelijk, al zult u er wel mee moeten leren leven. Stichting Alzheimer Nederland helpt hierbij. Daarom collecteren 20.000 vrijwilligers in het hele land van 7 tot en met 12 november 2005 voor het werk van de stichting.Van alle mensen van 65 jaar of ouder heeft ruim zeven procent een vorm van dementie. Ongeveer 12.000 dementerende mensen zijn jonger dan 65. De belangrijkste en meest bekende oorzaak is de ziekte van Alzheimer. Er zijn in Nederland zo'n 250.000 mensen met dementie, en dat aantal groeit de komende jaren sterk. Nu al moet ruim een miljoen mensen leren leven met dementie in de familie of naaste omgeving. Een zorg die jaren achtereen, soms 24 uur per dag, wordt volgehouden.

Dementie is nog niet te genezen of te voorkomen. Dat betekent dat we moeten leren leven met dementie. Dat geldt niet alleen voor de patiënt en zijn familie maar voor de hele samenleving. We moeten afrekenen met het stigma dat nog steeds kleeft aan dementie. Dat begint bij het erkennen van de ziekte en er zo goed mogelijk mee leren omgaan. Dementie is een vreselijke aandoening, waar we met elkaar het beste van moeten maken! De mogelijkheden zijn er en Alzheimer Nederland helpt daarbij.

Collectant Roos Kluit (73) maakte van dichtbij mee wat de ziekte betekent voor de naaste omgeving. Bovendien werkte zij een paar jaar geleden als vrijwilligster in een verpleeghuis. Roos: 'Er is meer geld nodig om onderzoek te doen naar deze vreselijke ziekte. Alzheimer Nederland doet goed werk op dit gebied.'

De stichting komt op voor de belangen van mensen met dementie en hun familie en wijst hen de weg in het doolhof van de zorg bij dementie. Met bijna vijftig regionale afdelingen, en ruim negentig Alzheimer Cafés waar patiënten en familie elkaar ontmoeten, biedt Alzheimer Nederland in het hele land hulp en informatie. Alzheimer Nederland stimuleert de overheid, verzekeraars en instellingen om de juiste voorzieningen te treffen en neemt waar nodig zelf het initiatief. Door financiering van wetenschappelijk onderzoek hopen we dementie en de ernstige gevolgen in de toekomst te voorkomen.

Als u zich zorgen maakt over vergeetachtigheid, of vragen heeft over dementie, bezoek www.alzheimer-nederland.nl of bel de Alzheimertelefoon 030 - 656 75 11, dag en nacht bereikbaar.

Er is hulp. Er is een leven met Alzheimer mogelijk, al zult u er wel mee moeten leren leven.


Noot voor de redactie,