Rijksvoorlichtingsdienst
Het Koninklijk Huis


---

Prins van Oranje brengt 3 november 2005 werkbezoek aan Nijmegen

Zijne Koninklijke Hoogheid de Prins van Oranje heeft donderdag 3 november 2005 een werkbezoek gebracht aan de stad Nijmegen.

Hij woonde de workshop Transnational Watermanagement aan de Radboud Universiteit bij, bezocht praktijkschool de Zonnegaard en sprak met medewerkers van de gemeente Nijmegen en Rijkswaterstaat over de projecten Koers West en Waalsprong. Aansluitend heeft hij nog gesproken met bewoners die in het gebied van de voorgenomen dijkteruglegging wonen (Veur Lent).

Met het college Transnational Watermanagement is de Radboud Universiteit Nijmegen in samenwerking met de Universiteit Duisburg-Essen, de Euregio Rhein-Waal en enkele waterbeheerorganisaties een Nederlands-Duitse masteropleiding voor waterbeheerders gestart. Doel van de opleiding is een nieuwe generatie watermanagers op te leiden die grensoverschrijdend denken en werken als vanzelfsprekend beschouwen. Daarnaast verwerven studenten niet alleen vakinhoudelijke kennis, maar ook inzicht in hoe de samenleving reageert op bepaalde ingrepen en hoe de natuur aangewend kan worden om een duurzaam en veilig rivierengebied te realiseren.

Tijdens de workshop werden colleges gegeven door prof. dr. A.J.M. Smits van de Radboud Universiteit en prof. dr. H. Schumacher van de Universiteit Duisburg-Essen. De colleges werden gevolgd door presentaties van studenten en discussie.

School voor praktijkonderwijs De Zonnegaard is een van de onderwijsinstellingen van Stichting praktijkonderwijs regio Nijmegen. Praktijkonderwijs is een vorm van voortgezet onderwijs, speciaal bedoeld voor jongeren die moeite hebben met leren. Het praktijkonderwijs biedt elke leerling een programma op maat en eindigt in het schooljaar waarin de leerling achttien jaar wordt. Er wordt naast praktische vakken en stages ook veel aandacht besteed aan sociale redzaamheid, waarmee voor de leerlingen de kansen op de arbeidsmarkt worden vergroot. Het eindcertificaat dat de leerlingen na het afronden van de opleiding ontvangen wordt erkend door werkgevers in en rond Nijmegen.

De Prins van Oranje kreeg een rondleiding van de directeur van De Zonnegaard, de heer B. van Run, en enkele autopoetsers in opleiding hebben de auto van de Prins een wasbeurt gegeven.

Aan het begin van de middag werd de Prins van Oranje ontvangen op het gemeentehuis van Nijmegen door de burgemeester, mevrouw dr. G. ter Horst, voor een uitleg en discussie over de projecten Koers West en de Waalsprong.

Koers West is de overkoepelende naam voor een aantal ontwikkelingen in Nijmegen-West op het gebied van milieu, economie, ruimtelijke kwaliteit, verkeer en bereikbaarheid. Concrete projecten die onder Koers West vallen, zijn de aanleg van een tweede stadsbrug en de ontwikkeling van een geheel nieuwe stadswijk, genaamd Waalfront en de herstructurering van de bedrijventerreinen Noord- en Oostkanaalhavens.

De Waalsprong is een vinex-locatie in Nijmegen ten noorden van de Waal, waar in totaal 12.000 woningen worden gerealiseerd. De bestaande Waalbrug is niet toereikend om de verkeersstromen van en naar de nieuwe wijk te verwerken. Daarom wordt de Waalsprong in de toekomst ontsloten door een `tram op banden' en zijn er een nieuwe fietsbrug en een extra treinstation aangelegd. Onderwerp van discussie is een verlenging van de A73 door middel van een nieuwe brug over de Waal.

De Prins van Oranje ging na de uitleg op het gemeentehuis met de wethouder voor Ruimte, Wonen en Sport, de heer P.F.G. Depla, in café Waalzicht in gesprek met bewoners die in het gebied van de voorgenomen dijkteruglegging (Veur Lent) wonen.

3 november 2005

© RVD