Lijst Pim Fortuyn


LIJST PIM FORTUYN

TWEEDE KAMERFRACTIE

PERSBERICHT

Den Haag, 3 november 2005

Saldobenadering is 'walhalla' voor procederend Nederland

Koppeling bouwbeleid en milieunormen afschaffen

De Lijst Pim Fortuyn verzet zich tegen het plan van staatssecretaris van Geel (VROM) om bouwbeleid aan milieueisen te blijven koppelen. Volgens woordvoerder Max Hermans zorgt deze koppeling voor onevenredige gevolgen van de Europese Richtlijn Luchtkwaliteit in Nederland.

Hermans:"In vergelijking met andere Europese landen heeft Nederland de meeste problemen met het halen van de Europese normen voor luchtkwaliteit. Andere landen hebben veel minder problemen, aangezien zij niet zijn overgegaan tot de koppeling tussen Europese en nationale wetgeving. Deze koppeling wordt overigens niet door 'Europa' van ons verlangd. Door de koppeling komen in Nederland woningbouwprojecten en de aanleg van infrastructuur in gevaar. Een voorbeeld betreft de aanleg van spitsstroken die flinke vertraging hebben opgelopen. Nederland loopt onevenredige en onnodige economische schade op. Wederom snijdt Nederland zich in haar vingers door het 'braafste-jongetje-van-de klas-gedrag'. "

Vooralsnog bieden de alternatieve voorstellen van dit kabinet te weinig zekerheid voor het wegnemen van de belemmeringen die zich in Nederland voordoen. De voorgestelde saldobenadering kent vele risico's en onzekerheden.

Volgens Hermans zal het effect van Van Geel's voorstellen zijn dat er 'een walhalla' voor beroep- en bezwaarprocedures ontstaat. Het gevaar bestaat dat deze regeling onvoldoende robuust zal zijn. Alleen ontkoppeling geeft voldoende zekerheden voor de noodzakelijke woningbouw en voor de aanleg van infrastructurele projecten."

Hermans zal tijdens de begrotingsbehandeling van VROM voorstellen om de koppeling op te heffen.




Lijst Pim Fortuyn