D66

Vragen van de leden Van der Laan (D66) en Bakker (D66) aan de minister van Buitenlandse Zaken, de heer Bot, met betrekking tot de berichtgeving over geheime gevangenissen van de CIA in Oost Europa.

1. Bent u op de hoogte van de berichten die verschenen in onder andere: de Financial Times (3-11-2005), de Washington Post (2-11-2005) en de Volkskrant (3-11-2005), waarin wordt geschreven dat de CIA er geheime gevangenissen op na houdt in, onder andere, Oost Europa, waarbij Human Rights Watch denkt aan Polen en Roemenië?
2. Bent u ervan op de hoogte dat het in de Verenigde Staten onwettig is om gevangenen op geheime plaatsen in isolatie gevangen te houden ?
3. Wat zal de Nederlandse regering ondernemen om na te gaan of bovenstaande berichten over het bestaan van geheime gevangenissen kloppen?
4. Wat zal de Nederlandse regering ondernemen wanneer het bestaan van deze geheime gevangenissen aannemelijk lijkt, of wordt vastgesteld? Zal de Nederlandse regering de Amerikaanse regering en de regeringen die als gastland voor de gevangenissen dienen, vragen hun praktijk om gevangenen in geheime en geïsoleerde gevangenissen te zetten, te stoppen?
5. Kan het zo zijn dat gevangenen die door Nederlandse troepen zijn gearresteerd in Afghanistan en overgedragen worden aan de VS, uiteindelijk in deze geheime gevangenissen terecht komen? Zo ja, zal de regering toestaan dat Nederland gevangenen blijft overdragen aan de VS?

3-11-2005 16:34