Programma Elektronische Provincies


Transparante overheid in Utrecht (2 november 2005)

In het vergadercentrum van de Jaarbeurs in Utrecht waren op 2 november ongeveer 25 provinciemensen aanwezig bij de verkennende startbijeenkomst over de drie transparantieprojecten van adviesoverheid.nl. Deze drie projecten werden gepresenteerd door de mensen van advies.overheid.nl. Daarna waren er presentaties van Utrecht en Gelderland over hun aanpak.

Na een prima lunch werden de deelnemers welkom geheten door John Kuipéri, programmamanager van e-Provincies. Hij vertelde iets over de voorgeschiedenis van de transparantieprojecten: "de stuurgroep e-Provincies heeft tot nu vooral de Provinciale Producten Catalogus en elektronische formulieren op de agenda gehad. Nu wordt transparantie steeds belangrijker. Er zijn al doelstellingen geformuleerd: in 2006 moeten er zes provincies actief met het onderwerp aan de slag zijn. Dat wil zeggen dat er een projectplan en projectorganisatie is. In 2007 moet de wet -en regelgeving daadwerkelijk via de provinciale websites ontsloten zijn bij tien provincies en de vergunningen bij acht provincies. We hopen dat provincies door deze startbijeenkomst gemotiveerd worden om 'mee te doen'.
Bij e-Provincies is speciaal voor dit onderwerp Koos Ju als contactpersoon aangesteld. Hij werkt momenteel bij de provincie Zuid-Holland maar wordt vanaf volgend jaar deels projectleider bij e-Provincies.

Hans van den Berg van Limburg vraagt of e-Provincies een soort standaard kan ontwikkelen die dan uitgerold kan worden naar alle provincies. Dit kan dus niet, iedere provincie heeft een ander CMS en ook kan de regelgeving nogal eens verschillen. Het advies van e-Provincies is: 'doe mee met de pilot van advies.overheid.

Na de introductie was de eerste presentator van de middag Martin Eikenboom, projectleider van de projecten 'Internetpublicatie Decentrale Regelgeving' en 'Vergunningen op Internet'. In zijn betoog gaf hij een toelichting op het project 'Internetpublicatie Decentrale Regelgeving'. Bij aanvang haalde hij het kabinetsprogramma Andere Overheid aan, waarbij Advies Overheid.nl zich vooral richt op het via internet publiceren van overheidsinformatie en het vindbaar maken van deze informatie (via onder andere zoekmachine, metadata, webrichtlijnen). Het project 'Internetpublicatie Decentrale Regelgeving' heeft als doel dat eind 2007 zoveel mogelijk overheden hun decentrale regelgeving via internet publiceren. Op dit moment zijn er slechts een aantal provincies hiermee gestart. In de presentatie kwamen onder meer het belang en de onvermijdelijkheid (discussie over actieve openbaarheid) van het online publiceren aan de orde. Uit de zaal kwamen o.a. vragen over de kwaliteit van de ontsluiting (hoe makkelijk maak je het de burger?). Lees verder voor de presentatie

Daarna was het project 'Bekendmakingen' van projectleider Jacob Ubbels aan de beurt. Jacob deed een oproep aan provincies om zich voor deelname aan het project op te geven. Hij heeft als doel dat eind 2006 de helft van de provincies hun bekendmakingen publiceren en eind 2007 alle provincies. Van belang is het 'no wrong door' principe waarbij burgers hoe dan ook altijd de juiste overheidsinformatie vinden op internet, waar ze ook zoeken. Met als bijkomend voordeel dat provinciale bekendmakingen ook via andere sites vindbaar zijn en je via je eigen site ook veel andere overheidsinformatie kan ontsluiten. Om informatie vindbaar te maken moet je metadata aan documenten toevoegen. Bij provincies die al een CMS hebben kunnen met een kleine wijziging gewoon meedoen en bij provincies zonder CMS raadt Jacob aan om vooral naar het IPM versie 2.5 te kijken (qua eisen meenemen naar de leverancier). Vragen uit de zaal gingen onder o.a.: het aantal mensen die je hiermee kunt bereiken, het aantal provinciale bekendmakingen, tegen welke hobbels loop je aan, of er via internet 'best practises' beschikbaar zijn, de samenhang met Aarhus. Jacob gaf aan dat door het eerder meedoen je tenminste nog invloed kan uitoefenen op de standaard die wordt ontwikkeld en dat je hiermee ook voldoet aan Aarhus.
Lees verder voor de presentatie

Vervolgens een presentatie van Birthe van der Voort over het project 'Vergunningen op Internet'. In haar verhaal schetste ze o.a. de voortgang van het project, de voordelen om deel te nemen en wat er bij deelname zoal komt kijken. De discussie en vragen die hierop volgden gingen onder meer over: wat neem je hierin mee en waar leg je de knip? (bijvoorbeeld met betrekking tot handhavingsinformatie) Zijn de metadata onderdeel van dezelfde set van standaarden? Hoe zit het met de koppeling met de zoekmachine van Samenwerkende Catalogi, gaat het om één zoekmachine?
Lees verder voor de presentatie

Presentatie Utrecht
De regelgeving van provincie Utrecht vind je op www.utrecht.nl/ Erica Heijmans legt uit dat Utrecht een best practise wil realiseren waar alle provincies om niet gebruik van kunnen maken. "Je kan het zo overnemen". Dit is dus de reden dat Utrecht gebruik maakt van open source en open standaarden. Ook hebben zij het 'no wrong door principe'. De winst is goede toegankelijkheid, een middel voor uitvoering en handhaving en vindbaarheid.
Boudewijn Rietveld is bedrijfsjurist in Utrecht. Hij vertelt iets over de juridische achtergrond van het project. In Utrecht was de aanleiding dat er al jaren een digitaal bestand was met alle regelgeving. Helaas kon dit niet met een druk op de knop het internet op. Er was wel een project organisatie nodig om dit te realiseren. De tip van Boudewijn is: maak een simpel eenduidig lijstje met metadata en gebruik alleen die (laat dit maken door 2 a 3 mensen). De projectorganisatie moet een zeker niveau hebben, gecentraliseerd worden en gesteund door het management. Om een lijstje te maken van alle onderwerpen heeft Boudewijn de taakverdeling van de gedeputeerden genomen en dar nog een aantal logische onderwerpen aan toegevoegd. Daarnaast kan je ook nog op trefwoorden zoeken. Steve Haye is van de CMS leverancier van Utrecht. Hij geeft een demo.

Presentatie Gelderland
Lees hier verder voor de presentatie.
Er ontstaat een discussie over verantwoordelijkheden en opdrachtgeverschap. Het moet niet vrijblijvend zijn. In Gelderland was het een groot voordeel dat zij spitsproject waren. Dit heeft zeker geholpen. Ook is de samenwerking met gemeenten belangrijk: provinciale vergunningen worden getoond op gemeentelijke websites en andersom. Advies.overheid helpt om deze samenwerking op gang te brengen. Door het plaatsen van de vergunningen op internet is het aantal hits groter geworden.

De bijeenkomst wordt afgesloten door Koos Ju. Hij heeft veel van de bijeenkomst opgestoken. Het is hem duidelijk geworden dat er nog veel georganiseerd moet gaan worden. De transparantieprojecten zijn niet vergelijkbaar met bijvoorbeeld de PPC. De provincies moeten vooral veel zelf doen, uiteraard ondersteund door e-Provincies en Advies.overheid.
"Zorg dat het in je werkplan komt en maak een goed plan van aanpak. Ga zo dicht mogelijk op je huidige processen zitten!

Na afloop is er bij de borrel nog een tijdje nagepraat over deze informatieve middag!