De Telegraaf lanceert vandaag crime site

Hill and knowlton

Amsterdam, 3 november 2005 - Op de dag van de eerste uitzending van Bureau Misdaad van Telegraaf journalist John van den Heuvel, vanavond op RTL 5, is ook direct de crime site van De Telegraaf live. Via www.telegraaf.nl/crime kunnen kijkers van het programma en lezers van de krant reageren op het nieuws, tips geven en vragen stellen aan Van den Heuvel en zijn redactie. Het is voor het eerst in Nederland dat een TV-programma, dagblad en internetsite zo met elkaar zijn verweven.

De website is een nieuwssite die constant wordt ververst. Daarnaast brengt de site achtergronden bij onderwerpen uit de krant en het TV programma. Gezien de ontwikkelingen van de afgelopen week in misdaadland is er direct vanaf het begin voldoende stof om een goede interactie tussen krant, site en het programma Bureau Misdaad te realiseren. Voor de uitzending van Bureau Misdaad van vanavond stond een interview gepland met advocaat Evert Hingst, die afgelopen dinsdag is doodgeschoten in Amsterdam. Kort daarna had Van den Heuvel voor zijn programma contact met topcrimineel John Mieremet, voor een reactie op het nieuws van de dood van Hingst. Ook Mieremet is inmiddels geliquideerd. Op de nieuwe site gaat Van den Heuvel met persoonlijke noten in op deze gebeurtenissen. Deze persoonlijke observaties zal hij regelmatig aanvullen in zijn weblog. Deze blog biedt online bezoekers, maar ook kijkers van Bureau Misdaad en lezers van De Telegraaf de kans om direct met Van den Heuvel in contact te komen, voor tips, achtergronden en vragen.

Zaken oplossen
De internetsite heeft naast de voorpagina nog vier onderdelen: Nieuws, Wijkagent, Opsporingsberichten en Bureau Misdaad. In dat laatste deel komen onderwerpen uit het TV-programma aan de orde. In het deel Wijkagent kunnen bezoekers crime nieuws uit hun eigen regio vinden. De Opsporingsberichten worden in samenwerking met de politie en het OM samengesteld. 'We willen nadrukkelijk ook zaken oplossen', aldus Van den Heuvel. 'Door eigen onderzoek, maar ook in samenwerking met de lezers en kijkers. Ik zie het als een taak zaken aan het licht te brengen. Terwijl ik ook nog objectief mijn werk wil doen. Ik ben geen verlengstuk van de politie en ook niet van de criminaliteit.'

Met de inhoudelijke integratie van krant, internet en een TV-programma wil De Telegraaf interactie met een groot aantal mensen bewerkstelligen. 'Eerder al hebben we laten weten dat we door intergratie tussen krant en internet zo n 6,8 miljoen mensen bereiken. Nu voegen we daar nog TV aan toe, met een onderwerp dat zeer veel mensen aanspreekt. Ik ben ervan overtuigd dat we hiermee een journalistiek aanbod hebben dat zijn weerga niet kent,' zegt Charles de Vroede, lid van de hoofdredactie van De Telegraaf.

Noot aan de redactie,