FNV

Stoppen bij 60 jaar blijft mogelijk door akkoord bij Shell en NAM

De ruim tienduizend werknemers die onder de pensioenregeling van Shell vallen, kunnen als vanouds bij zestig jaar met werken stoppen. Dat blijkt uit het principeakkoord dat FNV Bondgenoten donderdagmiddag heeft gesloten.
De stakingsacties worden beëindigd. De vakbondsleden moeten zich over het akkoord uitspreken.

Om de uittreedleeftijd mogelijk te maken gaat Shell 3 procent van het salaris meebetalen aan de levensloopregeling. De werknemers gaan 2 procent pensioenpremie betalen. Zij kunnen twee atv-dagen inleveren om extra voor levensloop te sparen. Huidige werknemers krijgen een overgangsregeling ter hoogte van 3,5 procent van hun salaris.

FNV Bondgenoten had aangekondigd verder te gaan met de afbouw van de productie bij de raffinaderij in Pernis en de chemische fabriek in Moerdijk als er om 18.00 uur geen principeakkoord zou liggen.

Hoewel het nachtelijk overleg met Shell over de pensioenregeling donderdagmiddag om 12.00 uur verder ging, hadden de werknemers van de NAM in Den Helder en Emmen besloten om op respectievelijk 16.00 uur en 17.30 uur met hun acties te beginnen. De kranen voor het gas uit de Noordzee en de kleine velden in Twente en Drenthe worden nu dus niet meer dichtgedraaid.

Woensdag ging FNV Bondgenoten in op de uitnodiging van Shell om opnieuw over het
conflict rond de pensioenregeling te praten. "Met de stakingen in Pernis en Moerdijk plus de voorgenomen staking bij de NAM hebben we de druk dusdanig weten op te schroeven dat Shell wordt gedwongen tot een gesprek", zei vakbondsonderhandelaar Egbert Schellenberg tevreden. "We zijn blij met deze opening maar onze eisen zijn niet van tafel."

Sinds maandag staakten werknemers bij de productievestigingen van Shell in Pernis en Moerdijk voor behoud van een goede, premievrije pensioenregeling met een uittreedleeftijd van zestig jaar. De werknemers van de NAM vallen onder de pensioenregeling van Shell dat voor de helft eigenaar is van hun bedrijf.