FNV

ING kondigt tweede reorganisatieronde it'ers aan

Bij ING gaan in totaal zo'n vijfduizend arbeidsplaatsen verloren door reorganisaties. FNV Bondgenoten houdt de bank zeker aan het werkzekerheidsprotocol dat is afgesproken.
Dat zegt vakbondsbestuurder Leo Vlek in een eerste reactie op de plannen die ING dinsdag bekendmaakte. "Iedereen die boventallig is, moet van werk naar werk - intern of extern - worden begeleid. En elke outsourcing zullen we toetsen op nut en noodzaak."

Vlek: "Een jaar geleden zag ik de bui al hangen en heb aangekondigd dat dit zou gebeuren. Toen werd ING nog boos. Nu blijkt dat mijn vermoeden werkelijkheid is geworden." Hoewel de bestuurder het nieuws zag aankomen is hij toch geschokt door de omvang van de operatie.

Het is de tweede reorganisatie die de divisie Operations en IT voor de kiezen krijgt. In de zomer kondigde de bank aan dat er 450 banen zouden verdwijnen bij de afdeling IT Infrastructure.

In de nieuwe plannen, die vanaf 2008 jaarlijks een besparing van 190 miljoen euro moeten opleveren, belanden volgens ING uiteindelijk 500 mensen op straat.

In totaal verdwijnen bij het concern ongeveer vijfduizend arbeidsplaatsen, inclusief duizend mensen bij Nationale Nederlanden en door outsourcing (2.200 mensen) en het niet verlengen van tijdelijke contracten (1.400 werknemers).

Een schrale troost is dat de outsourcing vooral naar Nederlandse en Belgische bedrijven plaatsvindt. Vlek: "Die afspraak is ook onderdeel van het sociaal plan met ING. Er moet een toezegging zijn voor continuïteit van de werkgelegenheid voor lange termijn bij de nieuwe werkgever. En anders staan we weer bij ING op de stoep."

Ondertussen zullen de werknemers van ING bij IT en Operations de komende maanden en zelfs jaren met onzekerheid moeten leven.

Eerst moet het adviestraject met de centrale ondernemingsraad en de bond worden afgerond. Daarna begint de reorganisatie pas echt. Vlek: "Mensen zullen maandenlang met de vraag zitten of ze mogen blijven, en zo ja, wie hun nieuwe baas wordt."

Haal hieronder de nieuwsbrief aan de leden op.

Attachments:
ING-pamflet.DOC