Gemeente Amsterdam

Amsterdam legt glasvezelnet aan

Beste aanbiedingen door BAM/DRAKA en BBned, start eerste 40.000 aansluitingen in 2006

3 november 2005
---
Stefan Rutte

De gemeente Amsterdam wordt een van de aandeelhouders van Glasvezelnet Amsterdam (GNA) BV. Deze BV, waarin gemeente (1/3), vijf woningcorporaties (1/3) en beleggers (1/3) gaan participeren, laat ongeveer 40.000 aansluitingen aanleggen in de stadsdelen Zeeburg, Oost/Watergraafsmeer en Osdorp (circa 10% van de stad). Dit staat in een voorstel van het college van B&W aan de gemeenteraad.

In de twee Europese aanbestedingen zijn de meest gunstige aanbiedingen gedaan door het consortium Van den Berg Infrastructuren (BAM)/Draka Comteq Telecom voor de aanleg van het glasvezelnet en door BBned voor het activeren en exploiteren van het netwerk.

Wethouder Mark van der Horst (onder andere Infrastructuur en Glasvezel): "Met de oprichting van GNA en de aanbiedingen van bedrijven met deze klinkende namen, zetten we een zeer grote stap in de ontwikkeling van het glasvezelnet. Amsterdam kan hierdoor concurreren met andere grote Europese steden. De stad krijgt een geavanceerde en voor iedereen toegankelijke infrastructuur die 30 jaar of langer mee gaat. Zo zorgen we voor een vrije baan voor innoverende dienstverleners en economische groei, maar ook voor een route om zorg, onderwijs en andere taken slimmer, beter en goedkoper in te vullen."

Drie lagen

Het Amsterdamse glasvezelnet kent drie lagen: * Infrastructuur: GNA laat het glasvezelnetwerk aanleggen en blijft de eigenaar van de fysieke buizen, glasvezels en wijkhuisjes. Van den Berg Infrastructuren (BAM)/Draka Comteq Telecom heeft voor de aanleg de economisch meest gunstige aanbieding gedaan. De aanleg zal zoveel mogelijk door `slim graafwerk' (door bijvoorbeeld aansluiten bij bestaand graafwerk) plaatsvinden. * Exploitatie: Voor het activeren en exploiteren van het netwerk wordt gebruik gemaakt van de glasvezels die gehuurd worden van GNA. BBned (Telecom Italia) heeft voor het activeren en exploiteren de economisch meest gunstige aanbieding gedaan. * Dienstverlening: Het netwerk is zo open als praktisch mogelijk is voor dienstverleners, commercieel, non-profit, overheid, groot of klein, traditioneel of zeer innovatief. Zij kunnen tegen non-discriminatoire voorwaarden transportcapaciteit inkopen om diensten aan te bieden aan bedrijven, instellingen en burgers.

Geschiedenis

In 2002 gaf de gemeenteraad het startsignaal voor de aanleg van een glasvezelnet, te beginnen in Zeeburg. Hierna is onder leiding van oud-minister Koos Andriessen onderzocht hoe deze opdracht kon worden uitgevoerd. De gemeenteraad stelde op basis van dat advies in 2004 de randvoorwaarden voor de investering vast. Daaraan is met de oprichting van GNA en het verkrijgen van de meest gunstige aanbiedingen voldaan.

Marktconforme investering, geen staatssteun

Glasvezelnet Amsterdam BV heeft als uitgangspunt dat alle aandeelhouders, onder dezelfde voorwaarden, een rendabele investering doen met een acceptabele rendements/risico-verhouding. De gemeente investeert daardoor marktconform volgens het `Market Economy Investors Principle' (MEIP). Over de uitgangspunten en criteria is regelmatig (informeel) overleg gevoerd met de Europese Commissie.

Wethouder Van der Horst: "Ik ben blij dat nu alle lichten op groen staan. Voor alle duidelijkheid: De gemeente geeft dus geen subsidie en we staan niet garant voor anderen. We investeren als lokale overheid in een kansrijke vernieuwing, op gelijke voet en onder gelijke voorwaarden als onze partners."

Deelname corporaties: verbinden met wijkcentrales

De woningcorporaties investeren in de realisatie van de aansluitingen van hun bezit via Glasvezelnet Amsterdam BV. Gezamenlijk investeren via deze BV is handiger, goedkoper en rendabel. In goed overleg met de minister van VROM is de deelname van de woningcorporaties Woonstichting De Key, de Algemene Woningbouwvereniging, Woningstichting Rochdale, Woningcorporatie Het Oosten en Stichting Ymere in Glasvezelnet Amsterdam BV vormgegeven. Vooruitlopend op het nieuwe Besluit Beheer Sociale Huursector scheiden zij deze investering af als commerciële nevenactiviteit, in een aparte dochtermaatschappij met eigen financiering.

Besluitvorming en planning

Het collegevoorstel om in te stemmen met deelname in Glasvezelnet Amsterdam BV voor 1/3 van de aandelen, wordt eind november in de raadscommissie en kort daarna in de gemeenteraad behandeld. De beoogde mede-aandeelhouders van Glasvezelnet Amsterdam BV volgen hun eigen vergelijkbare besluitvormingstraject waarna naar verwachting eind 2005 de aandeelhoudersovereenkomst kan worden getekend.

De aanleg start in 2006, het eerste graafwerk zal medio 2006 zichtbaar zijn, waarna de exploitatie zal starten. De aanleg zal naar verwachting eind 2007 afgerond zijn. De toetsing door de Europese Commissie zal in 2006 plaatsvinden.

Pb-198