Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Architectuurcentrum Aorta presenteert het symposium:

KERK TE HUUR ??

HERGEBRUIK EN FUNCTIEVERANDERING VAN RELIGIEUS ERFGOED

Donderdag 3 november 10.00 13.00 uur

symposium

Op 3 november vindt een symposium plaats in de neogotische St. Willibrorduskerk van Alfred Tepe in Utrecht, over het instandhouden en hergebruiken van religieus erfgoed. Door teruglopende aantallen gelovigen en leegstand, en vanwege de status, omvang en de beeldbepalende positie in de stad, worden kerken en andere religieuze gebouwen langzaam interessant voor projectontwikkelaars. Experimentele woningbouw in de vorm van lofts en pakhuizen is al geruime tijd zeer in trek. Een dergelijke uitstraling kan er van wonen in een kerk ook uitgaan.

Bij neogotische kerken neemt bij uitstek het interieur een monumentale plaats in: geschilderde decoraties, smeedwerk en houtwerk zijn als een Gesamtkunstwerk ontworpen. Vooral het uitgebreide interieur van neogotische kerken maakt het moeilijk ze met behoud van de monumentale waarde en de ruimtebeleving van het interieur te herfunctioneren. Bij enkele vroege verbouwingen tot appartementen van bouwwerken van Alfred Tepe in Utrecht, zoals de Martinuskerk en het Andreasgasthuis, is veel, zo niet alle, monumentaliteit verloren gegaan. Bij het binnenkort tot appartementen te verbouwen Hiëronymusgasthuis door architectbureau Op ten Noort Blijdenstein (ONB) wordt hier hopelijk zorgvuldiger mee omgegaan. Bij kerkelijke gebouwen uit andere perioden speelt herbestemming ook een rol. Bekende kerken in Utrecht waar nieuwe functies een plek hebben gekregen zijn de Domkerk, de Nicolaïkerk, de Janskerk en de Gertudiskapel. Buiten Utrecht zijn vooral Paradiso en de Oude- en de Nieuwekerk in Amsterdam bekend.

Bijna 15 jaar is er hard gewerkt om de St. Willibrorduskerk in oorspronkelijke luister te herstellen. Deze restauratie nadert zijn voltooiing en wordt officieel afgerond met een plechtige opening op 3 november 2005. De Willibrorduskerk is een tamelijk uniek voorbeeld door het behoud van haar kerkelijke functie. Echter met veel overheidsgeld is een moeilijk in stand te houden kerk gerestaureerd. De kleine geloofsgemeente kan de kerk wellicht in de toekomst niet meer onderhouden. Daarom is de toekomstige exploitatie en herbestemming van deze kerk een maatschappelijke kwestie. Om de zwaar gerestaureerde kerk structureel te kunnen onderhouden, zal moeten worden gezocht naar een nieuwe gebruiker en extra bestemmingen. Wat zijn de mogelijkheden?

Op het symposium komen deskundigen aan het woord over de creatieve mogelijkheden voor, én de problematiek van, hergebruik van een kerk, naast oplossingen voor het opdelen in appartementen of kantoren, zoals bijvoorbeeld bij de Posthoornkerk in Amsterdam het geval is. Gedacht wordt aan de recentelijk geopende kerk van Veere die verbouwd is tot cultureel complex (Marx & Steketee architecten) of de Buurkerk in Utrecht die voor de derde keer op een rij aangepast en verbouwd is voor het gebruik als Museum voor Speelklok tot Pierement (Jan Bakers). De ochtend wordt afgesloten met een forumdiscussie.

Sprekers:


· Dr. Arjen Looijenga over de neogotiek van Cuypers en Tepe.


· Dhr. Casper Staal, conservator van het Museum Catharijneconvent. Over de veranderende waardering voor neogotisch erfgoed.


· Ing. Paul van Vliet, restauratiearchitect van meerdere kerken van A. Tepe. Over het onderbrengen van een nieuwe bestemming in neogotische kerken.


· Ir. Annette Marx, architect en faculteitsdirecteur Academie van Bouwkunst Maastricht. Over de verbouwing van de kerk in Veere tot cultureel centrum.


· Stef Hagemeijer, glazenier. Over de verbouwing van de Antonius van Paduakerk tot atelierruimte.

Dagvoorzitter/discussieleider:

Dr. Marie-Thérèse van Thoor, docent bouwkunst UU en werkzaam bij Bureau Monumenten Amsterdam

Plaats: Willibrorduskerk, Minrebroederstraat 21, Utrecht

Toegang: inclusief lunch 15,00 euro, studenten en vrienden van Aorta 7,50 euro

Reserveren: Voor 1 november via architectuurcentrum Aorta, tours@aorta.nu of 030 2321686.

Na het symposium wordt een lunch geserveerd in architectuurcentrum Aorta en kunt u de tentoonstelling Bouwen voor het geloof. Architect Tepe in Utrecht bezichtigen. Aansluitend vindt het officiële programma plaats i.v.m. de voltooiing van de restauratie van de Willibrorduskerk in aanwezigheid van de burgemeester van Utrecht.

Architectuurcentrum Aorta, Achter de Dom 14, Utrecht, tel. (030)2321686, fax (030)2321390

Openingstijden: woensdag tot en met vrijdag 12.00-17.00 uur, zaterdag 13.00-17.00 uur.


1f21013.gif

Noot voor de redactie