Gemeente Gulpen-Wittem

Streekgerechtenfestival en artiestenparade
Hubertusjaarmarkt gaat weer bruisen

Dat de Hubertusjaarmarkt vanaf dit jaar weer op de traditionele dag 3 november zal worden gehouden, was al langer bekend. Maar met de komst van het Festival der Limburgse Gerechten en de opluistering van de markt door een hele reeks Limburgse artiesten wordt verwacht dat de traditionele markt weer als voorheen gaat bruisen. En dat de markt dit jaar dus op donderdag wordt gehouden, is misschien even wennen. Maar volgens wethouder Jan Bormans is het gevoel voor traditie zeker zo belangrijk als de commercie: "Ik verwacht dat mensen, net als vroeger, hier een vrije dag voor over hebben en dan zal uiteindelijk iedereen er profijt van hebben".

De wethouder vormde samen met enkele Gulpenaren een nieuw comité dat de mogelijkheden onderzocht om de markt nieuw leven in te blazen. "Door de diverse veeziektes was het de afgelopen jaren niet meer mogelijk om levend vee op de Hubertusmarkt te krijgen. Daarmee verdween voor velen ook het hart uit deze jaarmarkt. De Hubertusmarkt kon zich dan ook amper meer onderscheiden van andere grote braderieën en jaarmarkten. De roep om een nieuwe impuls was al enkele jaren duidelijk. Mede naar aanleiding van de nog steeds groeiende populariteit van streekproducten en gerechten, is het dan ook niet verwonderlijk dat hiermee een nieuwe insteek kon worden gevonden. Bovendien zijn streekproducten veelal gerelateerd met de boeren, die op deze manier nieuwe inkomensbronnen aanboren. En daarmee blijft de relatie tussen de Hubertusmarkt en de agrarische sector behouden", aldus Bormans.

Kookwedstrijd met regionale producten
Het hart van de vernieuwde Hubertusmarkt wordt dit jaar op 3 november gevormd door het Festival der Limburgse Gerechten. Amateurkoks gaan in een fraai kookpaviljoen op de Markt aan de slag met de meest uiteenlopende, seizoensgebonden, producten uit de eigen streek. Daarbij worden zij bijgestaan door de gerenommeerde Limburgse topkoks Ron Maertzdorf en Robin Berben (café Sjiek, Maastricht). Een deskundige èn een publieksjury zullen daarna de gerechten beoordelen, waarna er ook een uiteindelijke winnaar van deze regionale kookwedstrijd gehuldigd zal worden. Rond het kookpaviljoen worden bovendien diverse streekproducten gepresenteerd door de producenten die de afgelopen maanden ook al present waren op de Bourgondische Streekmarkt in Gulpen. Aangezien deze eerste Hubertusmarkt in vernieuwde vorm op een donderdag wordt gehouden, hebben ook de standhouders van de wekelijkse donderdagmarkt hun wekelijkse plekje in de Looierstraat. Maar ook in de andere straten van het Gulpense centrum kunnen de bezoekers langs honderden kraampjes met een gevarieerd aanbod aan koopwaar lopen.

Hubertusmis en artiestenparade
Uiteraard ontbreekt de traditionele Hubertusmis niet op het programma. Om 10.00 uur wordt deze in de St. Petruskerk opgeluisterd door jachthoornblazers. Dit gezelschap zal na de mis ook nog een muzikale rondgang over de Hubertusmarkt maken en een concert geven op het muziekpodium in het hart van Gulpen. Op datzelfde podium wordt in de middaguren een groot Limburgs artiestenprogramma gepresenteerd. Tijdens deze parade wordt tevens de nieuwste CD van de Gulpense zanger Hay Bodde gepresenteerd. Hij wordt die middag muzikaal bijgestaan door de collega-artiesten Roy Willems, Frans Theunisz, Bedankt & Adieje, Marleen, Döbbel Frisj, Johnny G., Nick, Mesjieu Maurice, Benny Shallow, Limbo Express en Frans Croonenberg. Deze laatste zal ook de artiestenparade presenteren. Tot slot is het nieuwe comité nog bezig om op het Willem Alexanderplein een paardenshow en expositie van oude landbouwwerktuigen te realiseren.

Erwin Lennarts
afd. Voorlichting
Gem. Gulpen-Wittem
043 8800 754
www.gulpen-wittem.nl


---- --