Gemeente Heerenveen


Posthuis Theater Heerenveen


Nynke Laverman (do 3 november)

Nynke Laverman: "De maisfrou"

donderdag 3 november 2005

20.15 uur

Entree: EUR 15,00
65 +: EUR 14,00
cjp: EUR 12,50

(Friestalig theaterconcert met zangeres Nynke Laverman en live band. Teksten: Albertina Soepboer, Nynke Laverman. Composities: Fernando Lameirinhas, Mário Pacheco e.a. Regie: Ruut Weissman. Première: 26 oktober 2005.)

Zangeres/actrice Nynke Laverman (25) uit Friesland is hard op weg een ster te worden. Nynke Laverman bracht in 2003 haar eerste theaterconcert "Sielesâlt" uit: Friese fado's met teksten van Slauerhoff, in het Fries vertaald door Nynke Laverman zelf. Het programma en de gelijknamige cd lokten enthousiaste reacties uit in het hele land. Als actrice speelde Nynke Laverman afgelopen voorjaar een fenomenale Lytse Fûgel (Little Voice) bij Tryater. Het nieuwe programma van Nynke Laverman, "De maisfrou", wordt een theatraal concert over overgave aan het leven en aan de liefde. De prachtige teksten voor dit programma zijn voor het grootste deel geschreven door de Friese dichteres Albertina Soepboer. Nynke Laverman heeft vervolgens verschillende componisten uit ondermeer Portugal en Argentinië gevraagd hier muziek op te maken. "De maisfrou" wordt een rauwe, sensuele en hartverscheurende voorstelling, waarin de Friese taal opnieuw wordt gecombineerd met het temperament en de melancholie van de tango, de milonga, de morna en uiteraard de fado.

Uit de recensies van "Sielesâlt": "De melancholie van de fadista's lijkt Laverman met de paplepel ingegoten" (De Volkskrant).


zie ook: www.nynkelaverman.nl of www.c2entertainment.nl