Ingezonden persbericht


Persbericht

Binnenkort verschijnt bij In Boekvorm Uitgevers:
Moi! Taalgids Drenthe

Voor iedereen die geïnteresseerd is in de Drentse taal stelden drie medewerkers van de Stichting Drentse Taol de taalgids Moi! samen. Op 3 november a.s. zal bij Boekhandel Daan Nijman in Roden het eerste exemplaar van Moi! worden overhandigd aan singer/songwriter Margaretha Kleine.

In Moi! belichten de auteurs (Jan Germs, Abel Darwinkel en H.Slot) op heldere wijze de grondbeginselen van de Drentse taal en de verschillende varianten hiervan. De informatie loopt uiteen van de spellingsregels en werkwoordvervoegingen tot Drentse gezegden en woordjes. Wist u bijvoorbeeld dat een kuuroord in Drenthe een opknapstee wordt genoemd, en dat skeeleren hier gebeurt op straotscheuvels?

Daarnaast staat het boekje boordevol met Drentse poëzie en liedteksten. Ook is er aandacht voor personen als Jan Naarding, Geert Hendrik Kocks en Albert Sassen en vele anderen die er voor gezorgd hebben dat het Drents inmiddels als een volwaardige taal wordt beschouwd.

Moi! is het tweede deel in de serie dialectgidsen van In Boekvorm Uitgevers, vorig jaar verscheen al de Groningse gids Goidag! Een gids voor de dialecten van Overijssel (Mörn) staat al op stapel.

Bij de feestelijke presentatie op 3 november (16.00) leest Anne Doornbos (schrijver van Drentstalige literatuur) voor uit eigen werk en zal Margaretha Kleine een aantal liedjes ten gehore brengen. De uit Schoonebeek afkomstige zangeres begeleidt zichzelf op gitaar. Kleine speelde onder andere in het voorprogramma van The Golden Earring, heeft een eigen band, BUD (Band Uut Drenthe) en werkt samen met gitarist Jeff Zwart. De presentatie is vrij toegankelijk.

Moi! Taalgids Drenthe, In Boekvorm Uitgevers BV. Winkelprijs: E14,50. ISBN: 90 77548181 - Full-col.120 pag. Veel illustraties. Te bestellen bij de betere boekhandel of www.inboekvorm.nl

-----------------------
Noot voor de pers:
In Boekvorm Uitgevers nodigt u van harte uit aanwezig te zijn op 3 november.

Aanvang: 16.00

Boekhandel Daan Nijman
Heerestraat 87
9301 AE Roden

Voor vragen en opmerkingen kunt u contact opnemen met In Boekvorm Uitgevers BV: 0592 308405
info@inboekvorm.nl


---- --