Ingezonden persbericht


persbericht

Texel, 25 oktober 2005

scholieren adviseren waddenministers

Op 3 november aanstaande presenteert een klas van de Stichtse Vrije School uit Zeist haar beleidsadvies tijdens de internationale ministersconferentie over het waddengebied. Deze klas heeft het scholenproject over de toekomst van dit gebied gewonnen. Het project is een samenwerkingsverband van de educatieve centra van de Nederlandse waddeneilanden. Het is opgezet en gecoördineerd door Ecomare, centrum voor wadden en Noordzee op Texel.

De ministersconferentie vindt op 2 en 3 november a.s. op Schiermonnikoog plaats. Ministers van de drie Waddenlanden Nederland, Duitsland en Denemarken komen bij elkaar om te praten over het gezamenlijk beleid voor het internationale waddengebied. Het is de tiende keer dat deze vierjaarlijkse conferentie plaatsvindt.

Aan het scholenproject konden klassen uit de tweede fase van het voortgezet onderwijs deelnemen. De klassen hebben na uitgebreid onderzoek een beleidsadvies over het waddengebied geschreven voor de ministers op de conferentie. In totaal hebben 22 schoolgroepen meegedaan, afkomstig uit het hele land.

De deelnemende groepen deden eerst op school voorbereidend onderzoek. Daarbij kon gebruik worden gemaakt van de Waddenconferentiekrant en een speciale website. Daarna volgden drie dagen veldwerkonderzoek op een Nederlands waddeneiland naar keuze, onder begeleiding van het educatief centrum van het betreffende eiland. Uiteindelijk schreven de leerlingen een advies. Dit moest in het Engels worden opgesteld. Alle adviezen zijn gepubliceerd op de website www.waddenconferentie.nl. De vijf educatieve centra hebben de adviezen beoordeeld en zijn zo tot een winnaar gekomen.

Het beste advies is uitgebracht door de Stichtse Vrije School uit Zeist. De 5 VWO-klas van deze school is met lerares Rianne Nooteboom op bezoek geweest op Ameland. De leerlingen mogen op 3 november hun advies presenteren op de conferentie op Schiermonnikoog. Ze krijgen bovendien een volledig activiteitenprogramma aangeboden met een overnachting en diner op Schiermonnikoog.

In het winnende beleidsadvies is onder andere ingegaan op de verschillende niveaus waarop beleid moet worden gemaakt. Op het gebied van natuurbeheer adviseren de scholieren te kiezen voor lokaal beleid. Voor de landbouw zien zij een oplossing in nationaal beleid in plaats van Europees. De vervuiling moet volgens hen echter juist internationaal worden aangepakt.

Het waddenconferentieproject is mogelijk gemaakt door het Ministerie van LNV, het VSB-fonds en Wadcom. Doel van het project was om middelbare scholieren te laten meedenken over het waddengebied. Door het veldonderzoek ter plekke te laten uitvoeren, kregen de leerlingen ook de gelegenheid om het gebied echt te beleven. De reacties van de scholieren en leraren waren bijzonder positief.

///////////////////

Nadere informatie: Ecomare, Jaco Spek, Ruijslaan 92, 1796 AZ De Koog, Texel

t 0222 31 77 41, f 0222 31 77 44, jacospek@ecomare.nl, www.ecomare.nl

De doelstelling van Ecomare is het vergroten van draagvlak voor de bescherming en het herstel van natuur- en cultuurwaarden in het waddengebied en de Noordzee, met een accent op Texel. Dit gebeurt direct door het opvangen en uitzetten van vogels en zeehonden en indirect door voorlichting en educatie.