Gemeente Delft

Officiële start Breedband Delft

Op 3 november 2005 gaat de Stichting Breedband Delft, dat verantwoordelijk is voor de aanleg van een eigen glasvezelnetwerk voor Delftse instellingen en bedrijven, officieel van start in het Meisjeshuis. De eerste breedbandverbindingen zijn al gerealiseerd en het glasnetwerk is naar verwachting 1 januari 2006 klaar.

Om een sneller netwerk te creëren via een glasvezelnetwerk, hebben diverse Delftse bedrijven en instellingen hun krachten gebundeld. In het vraagbundelingsproject dat anderhalf jaar geleden is opgestart participeren scholen voor primair onderwijs, het voortgezet onderwijs en de Mondriaan Onderwijsgroep, TNO, gemeente Delft, Brandweer Delft-Rijswijk, Reinier de Graafgroep, Sophia Revalidatie, West Consulting, TamTam en TNO ITSEF. Via de gezamenlijke aanleg van een eigen glasvezelnetwerk, kan een goed product tegen een lage prijs worden gerealiseerd. Voor de gemeente is de aanleg van een open toegankelijk glasvezelnetwerk tevens een strategische stap in de richting van de ambitie van het college van B&W om in 2006 een kwart van de Delftse adressen aangesloten te hebben op glasvezel.

Stichting Breedband Delft is een half jaar geleden in het leven geroepen om de uitrol en de exploitatie van het glasvezelnetwerk van Breedband Delft in goede banen te leiden. De uitrol van het netwerk is inmiddels al in volle gang. De eerste aansluitingen zijn al gerealiseerd en voor het einde van het jaar zijn alle aansluitingen operationeel.

Het bestuur van Stichting Breedband Delft staat onder voorzitterschap van Rob Westermann, directeur van een van de deelnemers West Consulting. Alle huidige en toekomstige deelnemers van Breedband Delft zijn verenigd in de gebruikersgroep van de stichting. Op donderdag 3 november wordt de stichting officieel gemaakt. De officiële start van Breedband Delft vindt plaats in Sociëteit het Meisjeshuis, Oude Delft 114 op donderdag 3 november vanaf 15.30 uur.

Om de overgang van koper naar glas voor de scholen voor primair onderwijs te ondersteunen heeft de gemeente Delft per deelnemende school E 5.000 als subsidie beschikbaar gesteld. Dankzij de aanleg van glasvezel naar de Delftse scholen voor primair onderwijs wordt niet alleen een snellere verbinding met het internet mogelijk. Ook de mogelijkheden om het beheer van de computers op de scholen vanuit het DIA-project worden sterk verbeterd.

Op het glasvezelnetwerk, dat ook vertakkingen heeft naar Westland, Midden-Delfland, Pijnacker, Rijswijk, Den Haag en Voorburg-Leidschendam, worden ongeveer 80 locaties aangesloten. Voor de aansluiting van de locaties in de Haagse regio wordt samengewerkt met de Stichting GlasLokaal, een vergelijkbaar initiatief in Den Haag. Het Delftse glasvezelnetwerk met een capaciteit van 1Gb wordt, nadat zij als beste uit de Europese aanbesteding kwamen, aangelegd door firma Van den Berg en de apparatuur die nodig is om het netwerk te belichten wordt geleverd door Imtech. De aanbesteding van de internetaansluiting en diensten wordt op zeer korte termijn afgerond. Voor de financiering van het project wordt samengewerkt met de Rabobank Delflanden.

Voor de redactie
Nadere informatie bij: Mariëlle Bevers, Communicatie gemeente Delft, tel. 260 24 89.


-----------------------


---- --