Lucky Strike Designer Award 2005 gaat naar John Maeda

Gci holland pr

Lucky Strike Designer Award 2005 gaat naar John Maeda
De Profeet van de eenvoud bepleit een toekomst waarin minder méér is

Berlijn, 3 november 2005: John Maeda, visionair, ontwerper en professor aan de prestigieuze Amerikaanse MIT-universiteit (Massachusetts Institute of Technology), neemt vandaag in Berlijn de Lucky Strike Designer Award 2005 in ontvangst. Aan de prijs is een bedrag van 50.000 euro verbonden. John Maeda, in de Verenigde Staten en Azië al geruime tijd een ster in de design- en technologiewereld, stelt de norm op het gebied van vormgeving, informatietechnologie en kunst. Zijn motto is eenvoud. Maeda vindt dat technologie zich moet aanpassen aan de behoeften van de mens, niet andersom! In het bedrijfsleven zijn die ideeën al aangeslagen. Voor alles wat hij heeft bereikt, ontvangt hij vandaag één van de meest prestigieuze en spraakmakende vormgeversprijzen ter wereld. Het is het 15de jaar dat de onderscheiding door de Raymond Loewy Foundation wordt uitgereikt aan een prominente en internationaal succesvolle persoonlijkheid op het gebied van design. Vorig jaar nam de bekende ontwerper Philippe Starck deze prijs in ontvangst. Ook dit jaar is de winnaar een gerenommeerde designer en zal de ceremonie, als vanouds in Berlijn, op 3 november plaatsvinden

John Maeda: stuwende kracht van de 21ste eeuw
Esquire Magazine noemt John Maeda één van de 21 belangrijkste personen van de 21ste eeuw en, volgens ID Magazine, een van de 50 belangrijkste vormgevers van 2004. De internationaal zeer vermaarde en 38 jaar jonge John Maeda is van mening dat computers eenvoudiger moeten zijn en op de menselijke zintuigen moeten worden afgestemd. Maeda's opvattingen over eenvoud gaan veel verder dan de vereenvoudiging van interfaces of het kleiner en simpeler maken van apparaten. Volgens Maeda dient de toepassing van complexe en hoogwaardige technologie zelf minder ingewikkeld gemaakt te worden, waardoor deze minder intimiderend overkomt. Een hoogwaardig functioneel object is vaak zo ingewikkeld en gecompliceerd in het gebruik vanwege de mogelijkheden die het biedt. Iets eenvoudiger maken betekent vaak dat het aan kracht verliest. Maar hoe kunnen we iets maken dat krachtig is en toch eenvoudig te gebruiken? Dat is de uitdaging, zegt Maeda over zijn concept.
Deze denkbeelden van Maeda overtuigden de jury van de Raymond Loewy Foundation.

John Maeda geeft sinds 1996 college aan het MIT in Cambridge/Boston. Hij is hoogleraar Design and Computation en hoofd van de Aesthetic & Communications Group van het MIT Media Lab. Daar leidt hij zijn experimentele onderzoeksprogramma Simplicity. Maeda werkt nauw samen met sponsors als Time Inc., BT, Johnson & Johnson, AARP en Samsung.

Eerdere winnaars van de Lucky Strike Designer Award zijn onder andere Philippe Starck (2004) Michael Ballhaus (2001), Donna Karan (1999), Peter Lindbergh (1996) en Karl Lagerfeld (1993).