MINBZ: Van Ardenne lanceert duurzaam bloemenlabel op HortiFair

Ministerie buza

http://www.minbuza.nl

Ministerie van Buitenlandse Zaken
Persbericht, 3 november 2005

Dit is een gemeenschappelijk persbericht van het ministerie van Buitenlandse Zaken, Union Fleurs, Both ENDS, OLAA en FNV Bondgenoten.

MINBZ: Van Ardenne lanceert duurzaam bloemenlabel op Horti Fair

Op donderdag 3 november lanceert de minister voor Ontwikkelingssamenwerking, Agnes van Ardenne, het consumentenlabel 'Fair Flowers Fair Plants' (FFP). Het nieuwe label garandeert consumenten dat de bloemen en planten die onder dit FFP-label verkocht worden, op een eerlijke wijze geteeld zijn. Bloementelers dienen zich daarbij te houden aan strikte milieueisen en goede arbeidsvoorwaarden.

Voor dit nieuwe label wordt een partnerschap aangegaan met de volgende partijen: het ministerie van Buitenlandse Zaken/Ontwikkelingssamenwerking, de vertegenwoordiger van de internationale bloemenindustrie Union Fleurs, de internationale federatie van vakbonden, vertegenwoordigd door FNV Bondgenoten en de maatschappelijke organisaties Both ENDS en OLAA (Organisatie Latijns Amerika Activiteiten). Vorig jaar heeft minister Van Ardenne via een Call for Ideas, binnenlandse en buitenlandse bedrijven opgeroepen om met voorstellen te komen die aansluiten bij het duurzaam ontwikkelingsbeleid van het ministerie.

Doel van het initiatief is om bloemen en planten, die op een sociaal verantwoorde en milieubewuste manier geproduceerd zijn als Fair Flowers Fair Plants producten op de markt te brengen. Certificering van de nieuwe producten wordt onder andere uitgevoerd door MPS, een certificeringorganisatie voor de sierteeltsector. Het nieuwe label draagt bij aan verbetering van de inkomenspositie en bevordering van een gezond leefmilieu van telers en arbeiders in ontwikkelingslanden.

Alle partijen dragen bij aan de financiering van het label. De bloemenindustrie financiert de verbeteringen bij de kwekers; het ministerie van Buitenlandse Zaken financiert de begeleiding en controle door milieuorganisaties en de vakbonden; de Europese Unie financiert het certificeringproces van kwekers en handelaren in Europa en het in de markt zetten van het label in Europa. De totale kosten van het initiatief bedragen 3,8 miljoen euro. Na drie jaar moet het label zichzelf kunnen bedruipen.

Fair Flowers Fair Plants zal worden toegepast door kwekers in Nederland, Kenia, Colombia en Ecuador. Omdat deze landen het grootste aandeel hebben op de Europese bloemen- en plantenmarkt, is hier de meeste winst te boeken. Later zal het label ook uitbreiden naar andere bloemenproducerende landen. Begin 2006 zijn de bloemen onder het nieuwe label in de winkel verkrijgbaar in Duitsland, Oostenrijk en Zweden. Als het label daar een succes blijkt, dan zal introductie in Nederland niet lang op zich laten wachten.