FNV

Aansluiten bij proces tegen herkeuring voor leden niet nodig

FNV Bondgenoten adviseert zijn leden om zich niet aan te sluiten bij het proces van de Stichting Collectieve Rechtsvordering (Corv) tegen de Staat en/of UWV om de herkeuringen van WAO'ers te stoppen. Het aansluiten bij de stichting kost dertig euro. Als de rechter de herbeoordelingen inderdaad verbiedt, zal de Stichting Corv inkomensschade gaan verhalen en daarvan 5 procent aan commissie inhouden.

"Zo'n gerechtelijke uitspraak geldt dan voor iedereen", legt vakbondsbestuurder Erica Hemmes uit. "Natuurlijk zal de vakbond vervolgens zijn best doen om voor zijn leden de inkomensschade te verhalen."

Corv noemt de herkeuringen onrechtmatig en sommeerde UWV deze onmiddellijk te stoppen. De uitkeringsinstantie beriep zich op zijn wettelijke taak. Daarop kondigde advocaat Wout van Veen een kort geding aan. Kern van de rechtszaak wordt de vraag of de Staat en/of UWV onrechtmatig hebben gehandeld door de polisvoorwaarden van de werknemersverzekering eenzijdig te wijzigen terwijl de uitkering al was toegekend.

Volgens de oprichter van de Stichting Corv - Jan de Jong, werkzaam bij het Bureau Beroepsziekten van de FNV - is deze handelwijze in strijd met het Europese Verdrag voor de Rechten van de Mens.