Greenpeace

P E R S B E R I C H T

Amsterdam, 3 November 2005

Eis van Greenpeace aan Wella: haal gif uit cosmetica.

Actievoerders van Greenpeace Nederland zijn vanmorgen actief voor het hoofdkantoor van Wella in Amstelveen. Het bedrijf gebruikt schadelijke stoffen zoals ftalaten en synthetische muskverbindingen in onder andere Crisan shampoo en haarstylingproducten. Er zijn alternatieven voor deze stoffen voorhanden die niet schadelijk zijn. Greenpeace wil dat Wella stopt met het gebruik van giftige stoffen en overstapt op niet-schadelijke alternatieven. Werknemers van het bedrijf ontvangen een exemplaar van de afgelopen maandag verschenen gids "MOOI" met informatie over chemicaliën in cosmetica. Greenpeace vraagt aan de hoogstverantwoordelijke van Wella tekst en uitleg.

Uit "MOOI" blijkt dat het heel goed mogelijk is om cosmetica te maken zonder schadelijk stoffen. Van ruim 450 gangbare cosmeticaproducten is aangeven of ze schadelijke stoffen bevatten of niet. Er is informatie in te vinden over tandpasta en nagellak, maar ook over shampoo en aftershave. Er zullen de komende maanden meer dan 900.000 van deze gidsjes in Nederland verspreid worden.

"Probleemstoffen als ftalaten en synthetische muskverbindingen zijn moeilijk afbreekbaar en hebben vaak hormoonverstorende eigenschappen. Dat bedrijven deze schadelijke stoffen nog steeds gebruiken terwijl er goede alternatieven beschikbaar zijn, is onaanvaardbaar," zegt Bart van Opzeeland, campagneleider giftige stoffen van Greenpeace Nederland.

De informatie uit "MOOI" is digitaal beschikbaar op de website www.greenpeace.nl/cyberactie. Hier kan ook de "cosmeticatest" worden gedaan: consumenten kunnen testen of de cosmeticaproducten die zij gebruiken schadelijke stoffen bevatten Als dit het geval is sturen zij met een enkele muisklik een e-mail naar de betreffende producenten met het verzoek om te stoppen met het gebruik van schadelijke stoffen in hun producten.

Met deze actieweek worden cosmeticaconcerns en de Europese politiek onder druk gezet te werken aan strenge regels voor chemicaliën. Half november vinden in het Europees parlement de eerste stemmingen plaats voor REACH, het nieuwe Europese stoffenbeleid. Greenpeace vindt het voorstel dat daarvoor op tafel ligt te slap. De milieuorganisatie wil onderzoek naar veiligheid van nieuwe stoffen en een verbod voor stoffen die gevaar voor mens en milieu opleveren.

Greenpeace is een onafhankelijke, wereldwijde milieuorganisatie die wordt vertegenwoordigd in meer dan 40 landen. De organisatie wordt in Nederland gesteund door ongeveer 612.000 donateurs. Greenpeace voert actie tegen klimaatverandering, nucleaire energie, giftige stoffen, het kappen van oerbossen en het verdwijnen van biodiversiteit op land en zee.