Ingezonden persbericht


Persbericht -

embargo tot 3 november 2005, 13.00 uur

Hoofddorp, 3 november 2005

Veiligheid in papier- en kartonsector sterk verbeterd

Uit de tussentijdse monitoringsrapportage 'Aandacht loont' blijkt dat de papier- en kartonsector de meeste doelstellingen van het Arboconvenant dat pas eind 2006 afloopt, nu al ruimschoots gehaald heeft. 'Vooral de tripartiete vorm van samenwerking tussen de papierindustrie, de vakbonden en het Ministerie van SZW heeft sterk bijgedragen aan de voorspoedige ontwikkeling van de resultaten op Arbo-gebied', aldus Willem Emmen, voorzitter van het Verbond Papier & Karton.

Ten opzichte van het basisjaar 2000 is een structureel dalende trend van het aantal ongevallen met verzuim ingezet, waarbij de beoogde reductie van 25% reeds is gehaald. Daarnaast is het aantal blootstellingen aan de hoogste geluidsnormen (âo/oo¥ 85dB(a))gedaald met 30 - 50% en is er een neerwaartse trendbreuk inn de WAO-instroom van 70% gerealiseerd. Deze daling is sterker dan en zit nu zelfs onder het Nederlandse gemiddelde.

Verder zijn in de papier- en kartonsector protocollen, handboeken en meetinstrumenten ontwikkeld rondom de thema's geluid, machineveiligheid, ergonomie, werkdruk, klimaatverbeteringen en oplosmiddelen. Driekwart van de bedrijven is al bezig met de invoering van een Arbo-zorgsysteem, een deel is zelfs gecertificeerd volgens OHSAS-18001.

In december 2004 heeft de sector het Arbo-convenant uitgebreid met het Arbo-plusconvenant. Hierin is de ambitie verhoogd door nu ook aandacht te vestigen op het voorkomen van ziekteverzuim en het stimuleren van reïntegratie met als doelstelling een cijfer onder het gemiddelde van de Nederlandse industrie.

Visie bestuurders op resultaten tijdens Top Arbo Jaardag Op de door het Verbond Papier & Karton georganiseerde Top Arbo Jaardag van 3 november 2005 haakten de sprekers in op deze resultaten. Maarten Ruys, secretaris-generaal van het Ministerie van SZW: 'Ik denk dat het succes van de arboconvenanten mede te danken is aan de opzet. Namelijk: niet voorschrijven wat anderen moeten doen, maar gezàmenlijk komen tot de beste oplossing.' Wilna Wind, Federatiebestuurder FNV: 'Zeker in een sector waar jullie de lauwerkransen in ontvangst nemen, ben je aan je stand verplicht voor een goede borging van de Arbo-convenantafspraken te zorgen. Wat ons betreft zou dat een aparte sector Arbo CAO kunnen worden.' Frits Beurskens, CEO Kappa Packaging: 'Voor al onze werknemers geldt dat veilig werken een voorwaarde is voor behoud van tewerkstelling.'

Contact
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Dennis Deelen van de Koninklijke VNP (namens het Verbond Papier en Karton) op 020 - 654 30 69 oof via d.deelen@vnp-online.nl . Voor overige info: Verbond Papier & Karton - info@verbondpk.nl - www.verbondpk.nl