Provincie Friesland


---

PERSBERICHT

Nummer: 315 MJS
Datum: 3 november 2005

Stuk minder administratieve lasten voor subsidieaanvragers

Uit verder onderzoek naar het terugdringen en vereenvoudigen van provinciale regels blijkt opnieuw dat de administratieve lasten flink naar beneden kunnen. Met name de subsidieaanvragers bij de Provincie Fryslân zullen dit merken. Nu heeft de provincie nog 123 verordeningen. Het streven blijft dit aantal terug te brengen met 25%.

De provincie Fryslân is sinds begin dit jaar bezig het Friese verordeningenbestand te toetsen op mogelijke inkrimping en vereenvoudiging. Het doel hiervan is het terugdringen van administratieve lasten en het toegankelijker en inzichtelijker maken van de regels. Hoewel het overgrote deel van de administratieve lasten wordt veroorzaakt door het Rijk, blijkt uit de tweede tussenrapportage van de provincie dat ook in het Friese Provinsjehûs winst te behalen valt. Het gaat dan met name om subsidieverordeningen.

De autonome regels van de provincie Fryslân kosten de bedrijven, maatschappelijke instellingen en (georganiseerde) burgers ongeveer E1,3 miljoen per jaar. Dit heeft het bureau SIRA Consulting voor de provincie uitgerekend. Wanneer ook de administratieve lasten veroorzaakt door het Samenwerkingsverband Noord-Nederland meegeteld worden, dan komt de teller op E3,1 miljoen per jaar te staan. Met name de beleidsprogramma's Economie Recreatie en Toerisme (ERT) en Cultuur Taal en Onderwijs en Zorg en Welzijn zorgen voor administratieve lasten. Het programma ERT heeft de grootste administratieve lasten, maar die komen voor 56% bij het SNN vandaan.

Verantwoordelijk Gedeputeerde Ploeg houdt de deregulering nauwlettend in de gaten. "Toen we met dit project begonnen heb ik gezegd wij als provincie met 25% minder regels toe kunnen. Wat dat betreft liggen we goed op koers. Mijn motto blijft: regels moeten niet ontmoedigen maar aanmoedigen."

Zoals ook uit de eerste tussenrapportage bleek, levert vooral het schuiven met financiële drempels voor het afgeven van een accountantsverklaring een flinke lastenverlaging op. De provincie onderzoekt nog waar de financiële drempels bij andere provincies liggen. Het vermoeden is dat die hoger liggen dan de grens van E11.400 van de provincie Fryslân. Een grote slag is nog te maken wanneer ook de informatievoorziening en aanvraagformulieren voor subsidies worden verbeterd .

In deze tweede fase van het onderzoek zijn de regels van de beleidsprogramma's Bestuur en Veiligheid, Verkeer en Vervoer, Miljoen, Landelijke Gebied en Economie Recreatie en Toerisme onderzocht. Naar verwachting is in de eerste helft van 2006 het onderzoek naar mogelijke deregulering bij de provincie Fryslân afgerond en kan de provincie starten met de uitvoering.


---- --