Onderhandelen bespaart geld bij hypotheekverlenging

Vereniging eigen huis

http://www.eigenhuis.nl

Amersfoort, 3 november 2005

Onderhandelen bespaart geld bij hypotheekverlenging

Huizenbezitters die de rentevaste periode van hun hypotheek verlengen, doen er goed aan met de geldverstrekker te onderhandelen over de hoogte van de rente voor de nieuwe periode. Door onderhandelen kunnen honderden euro's per jaar worden bespaard. Afhankelijk van de lengte van de nieuwe rentevaste periode kan het totale voordeel zelfs tot duizenden euro's oplopen. Dit blijkt uit een onderzoek van Vereniging Eigen Huis onder 341 eigenwoningbezitters die recentelijk hun hypotheek hebben verlengd.

Uit het onderzoek blijkt dat ruim 63% van de respondenten onderhandelt met de geldverstrekker (de bank of verzekeraar waar de hypotheek is ondergebracht) over de hoogte van de rente als de rentevaste periode van hun hypotheek ten einde loopt en de rente voor een nieuwe periode moet worden vastgesteld. Iets meer dan 36% heeft niet onderhandeld en het rentevoorstel van hun geldverstrekker geaccepteerd.

Van de woningbezitters die wel onderhandelen slaagt 41,5% er in om met succes een lagere hypotheekrente te bedingen. Voor iets meer dan 36% leveren de onderhandelingen geen resultaat op: het lukt hen niet om een lagere rente te krijgen. Ook blijkt het voor veel mensen lonend te zijn om van geldverstrekker te veranderen; ruim 22% besluit om hun hypotheek ergens anders onder te brengen en zo meer rentevoordeel op te strijken, ondanks de extra kosten.

Voordeel op bestaande hypotheek loopt op tot honderden euro's per jaar

Banken en andere geldverstrekkers benadrukken in hun reclameuitingen nogal eens dat de rente bij een nieuwe hypotheek bespreekbaar is. Het lage en aanlokkelijke 'instaptarief' wordt alleen de eerste rentevaste periode aangeboden; bij verlenging krijgt de klant doorgaans een hoger rentetarief berekend. Het onderzoek laat zien dat het ook voor mensen met een lopende hypotheek de moeite waard is om het verlengingsaanbod van de bestaande geldverstrekker niet klakkeloos te accepteren, maar over de hoogte van de aangeboden rente te onderhandelen.

Het gemiddelde voordeel dat huizenbezitters door onderhandelen met hun eigen geldverstrekker hebben behaald is 0,25%. Maar het voordeel kan nog groter zijn als de huiseigenaar besluit om aan het eind van zijn rentevaste periode over te stappen naar een andere geldverstrekker: gemiddeld is de rente dan 0,84% lager dan bij de 'oude' bank of verzekeraar.

In de portemonnee kan onderhandelen over de hoogte van de nieuwe hypotheekrente veel geld schelen. Bij een hypotheek van 200.000 euro en een rentevaste periode van 5 jaar levert een rentevoordeel van 0,25% in totaal 2.500 euro bruto op (5 jaar x 500 euro). Degenen die zijn overgestapt naar een andere geldverstrekker hebben een nog groter voordeel. Bij een hypotheek van 200.000 euro en een rentevaste periode van 5 jaar besparen zij in totaal 8.400 euro bruto (5 jaar x 1.680 euro). Daarbij moet wel bedacht worden dat dit voordeel voor een deel teniet wordt gedaan door de taxatie-, notaris- en afsluitkosten bij een nieuwe hypotheek. Ook kunnen de kosten voor meeverbonden levensverzekeringen hoger uitvallen bij het oversluiten naar een andere geldverstrekker, bijvoorbeeld bij een spaarhypotheek.


Noot voor de redactie,