MINVROM: Wooninvesteringsfonds krijgt corporatiestatus

Ministerie vrom

http://www.vrom.nl

Het Wooninvesteringsfonds (WIF) krijgt vandaag van minister Dekker van VROM de officiële status van corporatie uitgereikt. Het WIF koopt woningen van corporaties die daarmee direct over geld kunnen beschikken voor de stedelijke vernieuwing. Om een extra impuls te geven aan de verbetering van de oude stadswijken heeft de minister ook bij het ministerie van Financiën een eenmalige vrijstelling van overdrachtsbelasting voor het WIF geregeld.

De vrijstelling van overdrachtsbelasting geldt voor de aankoop van woningen van andere woningcorporaties die actief zijn in de stedelijke vernieuwing. Aan de vrijstelling van overdrachtsbelasting wordt de voorwaarde verbonden dat de corporaties het door de verkoop verdiende geld binnen zeven jaar weer investeren in de stedelijke vernieuwing.

Het WIF is een vastgoedfonds en een corporatie inéén. Als vastgoedfonds schrijft het Wooninvesteringsfonds een obligatielening uit voor corporaties die willen deelnemen in het fonds. Als corporatie stelt het Wooninvesteringsfonds andere corporaties in staat woningen aan haar te verkopen. De verkochte woningen worden eigendom van het WIF. Het beheer blijft in handen van de verkopende corporatie. Vervolgens verkoopt het WIF de woningen aan zittende huurders of andere particulieren.