Waterschap Brabantse Delta


Waterschap Brabantse Delta
Postbus 5520, 4801 DZ Breda
T: 076 564 10 00
F: 076 564 10 11
E: info@brabantsedelta.nl


Waterschap Brabantse Delta verlaagt tarieven belasting

Waterschap Brabantse Delta wil in 2006 de aanslagen voor de waterschapsbelasting verlagen. In tegenstelling tot de verwachte tariefstijging van 4% in verband met de extra werkzaamheden die het waterschap de komende vier jaar moet uitvoeren, kan het waterschap lagere belastingtarieven hanteren. Dit heeft het waterschap bereikt door synergievoordelen te halen uit de fusie van 2004 en efficiënter te werken. Het algemeen bestuur van het waterschap bespreekt dit voorstel op 7 december.

Het klimaat verandert, het regent vaker en harder. Er is meer ruimte nodig voor water om overstromingen en wateroverlast te voorkomen. Naast waterbergingsgebieden dient waterschap Brabantse Delta ecologische verbindingszones en waternatuur te creëren. De Europese Kaderrichtlijn Water eist bovendien een forse verbetering van de waterkwaliteit. Het waterschap krijgt er daardoor de komende jaren flink wat werkzaamheden bij. Deze nieuwe werkzaamheden kosten extra geld. De verwachting was dat de lasten voor de inwoners van West-Brabant jaarlijks met maximaal 4% zouden stijgen (inclusief inflatie). Door synergievoordelen te halen uit de fusie en efficiënter te werken, kan het waterschap de begroting verlagen en wil dit voordeel teruggeven aan de burgers in plaats van een reserve op te bouwen.

De aanslag voor de waterschapsbelasting is opgebouwd uit een aantal onderdelen. Een inwoner van West-Brabant betaalt verontreinigingsheffing en ingezetenenomslag. Bezitters van een eigen huis betalen bovendien de omslag gebouwd. Grondeigenaren betalen de omslag ongebouwd. Ondernemers betalen verontreinigingsheffing, omslag gebouwd en eventueel de omslag ongebouwd.

Verontreinigingsheffing en ingezetenenomslag
Het afvalwater van toilet, douche en gootsteen komt terecht in het riool. Het waterschap maakt dit water schoon en brengt het schone water terug in de natuur. Inwoners en ondernemers in West-Brabant betalen verontreinigingsheffing om vervuiling en uitsterven van natuur te voorkomen. De verontreinigingsheffing wordt in 2006 per huishouden 135,00 (3 vervuilingseenheden à 45,00). Een uitzondering hierop zijn alleenwonenden, zij betalen één vervuilingseenheid, dus 45,00. De inkomsten uit de ingezetenenomslag zijn nodig om overstroming en verdroging te voorkomen, voor het onderhoud aan dijken en kades en voor de juiste waterhoogte in rivieren, beken en sloten. Per huishouden bedraagt de ingezetenenomslag 30,29, ongeacht het aantal bewoners.

Omslag gebouwd en omslag ongebouwd
Eigenaren van een woning of gebouw hebben belang bij veilige dijken en een goede aan- en afvoer van water in rivieren, beken en sloten. Via de omslag gebouwd betalen huiseigenaren daarvoor. De omslag gebouwd wordt berekend aan de hand van de WOZ-waarde van het pand (bepaald door de gemeente). Die wordt gedeeld door 2.268 (vastgestelde rekeneenheid) en vervolgens vermenigvuldigd met het tarief voor waterbeheersing ( 0,41) en in het deel van West-Brabant dat lager ligt dan 2,5 meter boven de zeespiegel met het tarief voor waterkering ( 0,20).
Grondeigenaren hebben ook belang bij veilige dijken en een goede aan- en afvoer van water in rivieren, beken en sloten. Via de omslag ongebouwd betalen zij mee aan de kosten hiervoor. Deze wordt berekend door het aantal hectare van het perceel te vermenigvuldigen met het tarief voor waterbeheersing ( 20,36) en, mits van toepassing, met het tarief voor waterkering ( 10,76). Het tarief voor de omslag ongebouwd (waterbeheersing) is verhoogd omdat de inschatting van het aantal te belasten hectare is aangepast, dit aantal was in 2005 te hoog ingeschat.

Meer
Overzicht van de tarieven van 2006 en rekenvoorbeelden (PDF-document, 9 kB) Zie het origineel