Provincie Friesland


---

PERSBERICHT

Nummer: 317 TR
Datum: 3 november 2005

Wenjen yn it Fryslân fan de takomst

Hoe wonen en leven wij in 2020 in Fryslân? Wat betekent dit voor de woningvoorraad, het zorgaanbod en de voorzieningen? Klaar zijn voor de toekomst betekent nu voorbereidingen treffen en plannen maken. Op het symposium over 'de Takomst fan it Wenjen' hebben overheden, marktpartijen, woningcorporaties en zorg- en welzijnsinstellingen gisteren de woonagenda voor de toekomst ingevuld.

Het symposium werd georganiseerd door de provincie Fryslân in samenwerking met Bouwend Nederland, Vereniging Friese Woningcorporaties Aedes Fryslân en de Vereniging van Friese gemeenten. Tijdens een gevarieerd programma hebben de 300 deelnemers besproken wat hun rol en aandeel kan zijn in de voorbereiding op de toekomst. Zij konden bij verschillende informatiestands terecht voor informatie over vernieuwende projecten op woon- of zorggebied. Hoe de partijen zich op de toekomst willen voorbereiden en wat zij van anderen mogen verwachten, is aan bod geweest in workshops.

Trendwatcher Herman Konings uit België legde in een inspirerende presentatie een heldere relatie tussen demografische ontwikkelingen in Fryslân en de woon-zorgbehoefte onder Friezen. 'Hij denkt vanuit de behoefte van de inwoners van Fryslân, daar sluit ik mij volledig bij aan', aldus Gedeputeerde Jan Ploeg. Jan Ploeg ziet voor de toekomst een toenemende zorgvraag. Voorzieningen dichtbij huis, huizen zijn aangepast aan eventuele beperkingen en hulp is om de hoek te vinden. Gedeputeerde Anita Andriesen ziet een woonprovincie voor zich waarin rust en ruimte nog steeds wordt ervaren. Een provincie waar het bruist in de kernen, vitale dorpen en sterke steden. Zij voorziet een grotere diversiteit aan woonvormen en woonmilieus in vergelijking tot de huidige situatie.

Gedeputeerde Andriesen: 'De eerste stap is gezet om partijen uit zowel de zorg- en welzijnssector als de woon- en bouwbranche met elkaar in gesprek te brengen. De hoge opkomst laat mij zien dat deze bijeenkomst inspeelt op de behoefte en noodzaak om over de grens van je werkterrein te kijken en actief samenwerking te zoeken met andere partijen. Door vergrijzing, vermaatschappelijking van de zorg en nieuwe wetgeving voor zorg- en welzijn raken wonen, welzijn en zorg onlosmakelijk aan elkaar verbonden. De provincie voelt zich mede verantwoordelijk om aan de randvoorwaarden die nodig zijn om de veranderende vraag naar woon-, zorg en welzijnsvoorzieningen te voldoen. De provincie wil samenhang in beleid en ook tussen partijen stimuleren om op deze ontwikkelingen in te kunnen spelen.


---- --