Ingezonden persbericht


Voor u ligt de bijdrage van dé lokale partij "Beter Bodegraven" met betrekking tot de Algemene Beschouwingen ter zake van de Begroting 2006 van de Gemeente Bodegraven. Onze uitgangspunten Openheid, Leefbaarheid en Zorgzaamheid vormen de grondslagen voor deze nota.

Wij zullen ook dit jaar weer op constructieve wijze en met eigen ideeën een bijdrage leveren aan de discussie binnen de Raad terzake van de vaststelling van de Begroting 2006 van de Gemeente Bodegraven.

Bodegraven, 3 november 2005

De fractie van dé lokale partij "Beter Bodegraven"

Ans Westerhof
Arie Groenveld
Gert-Jan Rodenburg
Jaap Arens
Nel de Wilde
Rob Schaafsma

Inleiding
Het college van B&W stelt bij haar aanbiedingsbrief net als de voorgaande jaren in deze Raadsperiode, dat het financieel perspectief van de Gemeente zorgwekkend is. In onze optiek wekt zij een te somber en negatief beeld. Wij zijn positiever gestemd! Onderzoeken zoals dat van Cordes van vorig jaar hebben aangegeven, dat het ambitieniveau van de gemeente te hoog is. We willen teveel in te korte tijd. En dit college van B&W doet nog steeds geen voorstellen aan de Raad om structureel het roer om te gooien. Ondanks de brede opvatting binnen de Raad, dat Bodegraven "teveel hooi op haar vork heeft gekregen", gaat dit college van B&W met haar grenzeloze ambitie gewoon door. Zonder zicht te hebben op de (eind-)bestemming én de financiële consequenties voor de burger stort zij zich bijvoorbeeld in de volledige ontwikkeling van de Transformatiezone Oude Rijn. Binnen de ambtelijke organisatie is eigenlijk geen ruimte meer om ook dit project kwalitatief goed te kunnen begeleiden. Het "ambtelijke Bruintje" kan dit niet meer niet trekken met alle gevolgen van dien binnen het ambtelijke apparaat. Met constateringen dat het bestuur met projecten begint waarmee risico's zijn verbonden wordt niets of in onze ogen veel te weinig gedaan. In de Risicoparagraaf staan al jaren de projecten Domburg-terrein, Weideveld 1 en Rijnhoek. Moeten deze projecten dezelfde kant opgaan als de ontwikkeling van de Kaaspakhuizen aan de Willem de Zwijgerstraat? Wij van "Beter Bodegraven" vragen ons af of het niet allemaal wat minder kan.

De ambtelijke dienst heeft laatstelijk klip en klaar aan de bel getrokken. Zij heeft in het openbaar (!) aangegeven dat het bestuur achter de feiten blijft aanlopen. De noodkreet is door haar alsvolgt verwoord: "We hebben het niet meer in de klauwen." Duidelijke taal. "Beter Bodegraven" is daarom van mening dat met de voorliggende Begroting 2006 niet de richting wordt gekozen die voor de burger de beste is.

Begroting 2006
Uitgangspunt van "Beter Bodegraven" is bij iedere behandeling van een begroting dat de inkomsten en uitgaven in structurele zin in de (meerjaren-) begroting in evenwicht moeten zijn. Bij de presentatie van de Voorjaarsnota 2006 heeft het college van B&W het voorstel gedaan de begroting in evenwicht te brengen door een verhoging van de OZB voor te stellen van 10%. Naar aanleiding daarvan heeft de Raad gevraagd om voordat de Begroting definitief wordt vastgesteld eerst een volledig overzicht te krijgen van de mogelijke ombuigingen en ruimtescheppende maatregelen. Deze zijn vastgelegd in de nota "Boter bij de vis".

Op grond van de Voorjaarsnota 2006 en de nadien opgekomen financiële ontwikkelingen heeft het college van B&W keuzen gemaakt tussen de verschillende mogelijkheden en ruimtescheppende maatregelen om nu een sluitende Begroting 2006 aan de Raad voor te leggen.

Onderstaand kunt u ons commentaar aantreffen met betrekking tot de diverse voorstellen.

Programma ruimtelijke ontwikkeling en volkshuisvesting Het college van B&W doet het voorstel tengevolge van de verlenging van de bestuursovereenkomst Oude Rijnzone om de daarmee gepaard gaande kosten E 35.000,- te dekken uit de reserve Bouwgrondexploitatie. Wij zijn het daar niet mee eens. Wij maken de keuze om voorlopig de bestuursovereenkomst op te schorten. Temeer omdat geen enkel financieel inzicht bestaat omtrent de gevolgen voor onze gemeente. Het gezegde luidt: "Bezint eer ge begint".

Programma Werk en Inkomen
Sociale recherche
Wij zijn geen voorstander om de bijdrage ten behoeve van de sociale recherche Midden-Holland te verhogen. Gelet op het beperkte aantal cliënten binnen Bodegraven dragen wij verhoudingsgewijs teveel bij aan deze regionale aanpak.

Bijstand
Bij de 1e begrotingswijziging 2006 wordt een bezuiniging voorgesteld van E 15.000,- ten laste van een bijstandgerechtigde die de kosten met een ander kan delen (zoals bijvoorbeeld indien hij/zij een kamer verhuurt). Wij vinden deze ombuiging onrechtvaardig omdat betrokkene ter zake van de huurtoeslag in 2006 een korting zal ondergaan van 25% van de subsidiabele huursom. Wij zullen hiertoe een amendement indienen.

Programma Onderwijs
Schoolbegeleidingsdienst
Deze ombuiging is nog niet besproken met betrokken besturen van de diverse scholen binnen Bodegraven. De gevolgen zijn niet te overzien. Wij zijn daarom nu geen voorstander van deze maatregel.

Programma Cultuur en Monumentenzorg Monumentenzorg
Wij vinden dat een verdere selectie gemaakt moet worden uit de monumenten die voor Bodegraven echt belangrijk zijn gelet op de Erfgoedgedachte. De financiële middelen zijn schaars en moeten ons inziens aan deze geselecteerde monumenten besteed worden. Wij kunnen ons vinden in de voorgestelde ombuiging mits dit niet ten nadele is voor de eigenaren van monumenten.

Kaasmuseum
Volgens de plannen staat de toekomst van het Kaasmuseum op het spel. Inkomsten genereren anders dan door middel van een subsidie van gemeentewege is niet mogelijk. Wij zijn voorstander om een eenmalige activiteitensubsidie te verlenen teneinde het bestuur in staat te stellen een meer zichtbare en goedkopere locatie te zoeken. Wij zullen hiertoe een amendement indienen.

Bibliotheek
`Beter Bodegraven` heeft in het verleden al aangegeven dat de rol van de bibliotheek als informatiebron en ontspanningsmogelijkheid afneemt binnen onze samenleving. Door technologische ontwikkelingen is deze rol voor een belangrijk deel overgenomen door de mogelijkheden van het internet. Gezien de ontwikkelingen rond het Kulturhus stellen wij voor een bibliobus de (verminderde) rol van de bibliotheek in haar huidige vorm over kan nemen. Voordeel is dat daarmede ook (een deel van) de taakstellende bezuinigingen rond het Kulturhus gerealiseerd kan worden. Om te voorzien aan de behoefte van bepaalde doelgroepen kan middelen beschikbaar gesteld worden aan scholen en zorgcentra voor de aanschaf van boeken. Wij zullen daartoe een initiatiefvoorstel voor indienen.

Welzijnsprogramma
Accommodatie
Ombuigingen in de accommodaties zullen gevolgen hebben voor het niveau van dergelijke voorzieningen binnen Bodegraven. Wij vinden dat een brede maatschappelijke discussie hieromtrent gevoerd dient te worden. Ombuigingen zijn voor ons niet primair het middel om te komen tot een gezonde `self supporting` van de verschillende verenigingen, stichtingen en instellingen.

De gevolgen van het subsidiebeleid ten aanzien van het zwembad worden in onze ogen eenzijdig afgewenteld op de verenigingen die gebruik maken van het zwembad. Wij constateren dat ondanks het verzoek van de Raad dit college van B&W nog geen overleg heeft gevoerd met een aantal verenigingen binnen onze gemeente. Dit kan niet. Wij pleiten voor het verlenen van een overbruggingskrediet voor de periode van drie jaren. Wij zullen hiertoe een amendement indienen.

Welzijn
Wij pleiten om gelijkschakeling van de forfaitaire bedragen tussen de diverse regiogemeenten op zowel het vlak van het CVV als op het gebied van de WVG (en Verstrekkingenboek). Amateurkunst
De voorgestelde ombuiging zal het gevolg hebben dat de Muziekschool zal moeten sluiten. Het college van B&W stelt namelijk dat door deze ombuiging de bezettingsgraad afneemt terwijl de vaste lasten zullen blijven bestaan. Dit voorstel loopt vooruit op de discussie met betrokkenen bij de ontwikkeling van het nieuwe Culturhus. Dit steunen wij niet.

Accommodatiebeleid
Het voorstel om in de meerjarenbegroting E 100.000,- om te buigen steunen wij niet. Het college van B&W loopt daarmee `voor de fanfare uit`. De discussie hieromtrent moet nog plaatsvinden.

Woon- en zorgcomplex
In het uitvoeringsplan Ouderenproof wordt de aanbeveling gedaan onderzoek te verrichten naar de haalbaarheid van een woonzorgcomplex. De gemeente heeft zich gecommitteerd met het Pact van Savelberg. Wij willen dat in 2006 een onderzoek naar de haalbaarheid van een dergelijk complex wordt uitgevoerd. Wij zullen daartoe een initiatiefvoorstel voor indienen.

Programma Jeugd en Jongerenwerk
Peuterspeelzalen
Het gemeentelijke onderwijsachterstandenbeleid is gericht op het VVE. We hechten grote waarde aan vroegtijdige onderkenning van achterstanden om deze op te kunnen lossen voordat een kind op de basisschool begint. Omdat de VVE ingebed is in de peuterspeelzalen hebben we in Bodegraven de laatste jaren stevig geïnvesteerd in de coördinatie hiervan en de bijscholing van peuterspeelzaalleidsters. Nu de subsidiëring aan de peuterspeelzalen afbouwen is het eigen VVE-beleid om zeep helpen. Dit voorstel tot ombuiging steunen wij niet. Wij zullen hiertoe met het CDA een amendement indienen.

Jeugd- of buurtwerker
Het voornemen is om in de begroting 2006 geen middelen ter beschikking te stellen voor de jeugd/of buurtwerker. Wij met anderen menen dat deze kracht een toegevoegde waarde heeft voor onze samenleving. Wij vragen dan om deze jeugd- of buurtwerker een contract aan te bieden van twee jaren en periodiek op basis van vooraf gestelde meetpunten de resultaten te toetsen. Wij zullen daartoe een initiatiefvoorstel voor indienen.

Programma Veiligheid
Buurtbemiddeling
Het voorstel is om de buurtbemiddeling in 2006 niet voort te zetten. Buurtbemiddeling blijkt landelijk maar ook in Bodegraven in positieve zin bij te dragen aan een betere leefbaarheid. Wij doen daarom het voorstel deze vorm van bemiddeling te laten verzorgen door vrijwilligers van de stichting `Erkend Talent`. In de praktijk worden nu ook al vrijwilligers hiervoor ingezet. Buurtbemiddeling kan dan voor Bodegraven bewaard blijven! Wij zullen hiertoe een amendement indienen.

Buitengewoon Opsporingsambtenaar (BOA) Het contract van onze BOA loopt aan dit eind van het jaar af. Wij zijn daar geen voorstander van. Met de invoering van de Wet Bestuurlijke Boeten medio 2006 worden de bevoegdheden van de BOA niet alleen verruimd worden maar de bestuurlijke opgelegde boeten zullen in de gemeentekas vloeien. Daarnaast vervult deze medewerker een oog- en oorfunctie voor zowel de gemeente als de politie. Wij stellen voor de BOA nog voor één jaar aan te stellen. Wij zullen hiertoe een amendement indienen.

Programma Fysieke leefomgeving
Afvalinzameling
Bij de 1e begrotingswijziging 2006 wordt voorgesteld om E 75.000,- te investeren ten behoeve van de legitimatie en registratie van de afvalinzameling. Dit zijn volgens ons bedrijfsmatige kosten die ten laste moeten komen van Cyclus. Wij zullen hiertoe een amendement indienen.

Afvalstoffenheffing
Wij pleiten om deze heffing met 1 percent te verlagen. Dit doen wij naar aanleiding van de oproep van de staatssecretaris Pieter van Geel (milieu) doet. Hij heeft aangegeven dat steeds meer minder afval wordt opgehaald. Deze tendens moet ook in Bodegraven herkenbaar zijn.

Programma Ruimtelijke Ordening en Volkshuisvesting Herinrichting Centrum
Het college van B&W doet geen voorstel om een bezuiniging door te voeren bij de herinrichting van het Centrum. Wij vinden dat een revitalisering van het Centrum nodig is. Wij vinden alleen dat deze soberder uitgevoerd moet worden. Wij stellen voor om een taakstellende bezuiniging op te leggen van E 100.000,-. Wij zullen hiertoe een amendement indienen.

Transformatie Oude Rijnzone
Zoals reeds door ons is aangegeven vinden wij dat zicht moet bestaan op de financiële consequenties voor de burger tengevolge de ontwikkeling van de Transformatiezone Oude Rijn. Bovendien bestaat binnen de ambtelijke organisatie geen ruimte om ook dit project kwalitatief goed te kunnen begeleiden. Wij stellen niet alleen voor de bestuursovereenkomst op te schorten maar ook geen middelen daarvoor in 2006 ter beschikking te stellen.

Tenslotte
Bij het kaderstellende debat ten aanzien van de Voorjaarsnota 2006 is door de Raad gevraagd om bij de meerjarenbegroting nog niet uit te gaan van een verhoging van de OZB. Wij menen dat met onze voorstellen deze verhoging achterwege kan blijven. Nochtans is voor `Beter Bodegraven` bespreekbaar om de OZB met een percentage te verhogen onder voorwaarde dat sprake is van een financiering van `nieuw beleid`. In onze ogen praten we dan bijvoorbeeld over de aanstelling van de BOA en/of de Jeugd- of Buurtwerker.

Slotsom
Tenslotte willen wij de leden van de Gemeenteraad, de leden van het college van B&W, de ambtelijke dienst, vertegenwoordigers van verenigingen en instellingen en de vele burgers en buitenlui bedanken voor de steun, suggesties en samenwerking in de afgelopen periode. Wij hopen op een continuering in het komend jaar.


---- --