KNMG

Praktische hulpmiddelen om deeltijdwerk mogelijk te maken

Het project Duojobdiagnosetool voor medisch specialisten van de Stichting WerkInnovatie heeft geresulteerd in een aantal praktische hulpmiddelen voor medisch specialisten die de werkweek willen normaliseren naar 40 uur (deeltijd)! Zo is een digitaal deeltijd diagnose instrument te vinden op www.knmg.nl en kunt u een workshop bezoeken waar u oplossingen aangereikt krijgt voor knelpunten bij deeltijdwerk. U krijgt een overzicht van belemmerende factoren en de oplossingen van deeltijdwerken. Tijdens de workshop worden "best practises" getoond aan de hand van een DVD. Voorbeelden die aantonen dat een werkweek van 40 uur kan leiden tot betere kwaliteit, hogere productiviteit en een betere balans tussen werk en privé. Meer informatie is vinden op www.knmg.nl. Of vraag de folder aan via www.stichtingwerkinnovatie.nl.

Deeltijd discussie nog steeds opportuun
De discussie over de mogelijkheden en onmogelijkheden van deeltijdwerken blijft een bewogen thema. Het recente besluit van De Commissie gelijke behandeling dat het volgen van een opleiding tot specialist in deeltijd een recht is en het een congres over deeltijd in december in de "Rode Hoed" in Amsterdam is hiervoor illustratief. Ondanks de wens van veel specialisten (ruim 60%) om parttime te (gaan) werken blijkt hiervan in de praktijk weinig terecht te komen. Niet iedereen deelt de opvatting dat deeltijd als vorm van flexibiliteit in werken juist bijdraagt aan het vergroten van de capaciteit. Zelfs Minister Hoogervorst is van mening dat deeltijdwerken 'zonde' is van de dure opleiding en dat het artsentekort in één keer is opgelost als alle artsen weer voltijd gaan werken.

Deeltijd diagnose instrument als praktisch hulpmiddel Helaas blijft tot op heden de vraag of deeltijders effectiever en efficiënter werken onbeantwoord. Met het project Deeltijd diagnose instrument voor medisch specialisten is getracht het begrip deeltijd in een praktisch perspectief te plaatsen. Met de DUOjobdiagnosetool® (DDT)kun je bepalen of een functie geschikt is voor een duobaan of een parttime functie.

Onderzoek Deeltijd
Veel onderzoek naar parttimewerk komt voort uit interesse naar de factor 'arbeid': wat doet parttime werk met mensen? De invalshoek van het project is gericht op het functioneren van de deeltijder binnen de organisatie (maatschap, ziekenhuis, vakgroep). Het gaat om een beter inzicht in factoren die het werken met parttimers bemoeilijken of vergemakkelijken. Factoren, zoals onmisbaarheid, autonomie, hersteltijd, betrokkenheid en communicatiemogelijkheden afgezet tegen de omvang van de werkweek, de productiviteit van medewerkers en de waardering die ze van "stakeholders" krijgen. Productiviteit betreft een zelfevaluatie van medewerkers over hun inbreng bij het realiseren van resultaten.

Praktijkervaring als basis voor deeltijd diagnosetool Het project bestond uit een kwantitatief onderzoek onder medisch specialisten, workshops en interviews met succesvolle deeltijders. Tijdens de workshops zijn de voorlopige onderzoeksresultaten en de diagnosetool getoetst. Centraal aandachtspunt in de workshop was het verzamelen van oplossingen voor knelpunten die aan de hand van de diagnosetool aan het licht waren gebracht.Deze oplossingen zijn in de diagnosetool verwerkt onder het motto " van medisch specialisten voor medisch specialisten". De onderzoeksresultaten verschijnen in een vervolgartikel in Federatienieuws van Medisch Contact.

U kunt zich grondig voorbereiden op de discussie en/of invoering van een genormaliseerde werkweek via de zelfdiagnose van de Duojobdiagnosetool voor medisch specialisten en via de workshop die we geven in 2006. Kijkt u voor de diagnosetool en voorinschrijving voor de workshop op www.knmg.nl.

Drs. Peter Rooze
DUOjob Amsterdam

In het project van de Stichting WerkInnovatie participeren DUOjob, Academisch Medisch Centrum Amsterdam, de VNVA, de Orde en de KNMG. Het project is mogelijk gemaakt door het projectbureau Dagindeling van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.